időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Pénzt hoznak az adócsökkentések

Jakubász Tamás
2019.08.03. 06:45
Pénzt hoznak az adócsökkentések

Az adócsökkentések politikája bevált: miközben a cégeknek és a magánszemélyeknek egyre kisebb közterhekkel kell számolniuk, az állam bevételei látványosan nőnek – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese annak kapcsán, hogy az első fél évben 840 milliárd forinttal több folyt be a nagyobb adókból, mint tavaly. Tállai András ugyanakkor hozzátette, hogy a jelek szerint a baloldal továbbra sem tett le a megszorításokról, az ellenzék az őszi önkormányzati választásra készülve ma is adóemelésekkel kampányol.

Közzétette a napokban a Pénzügyminisztérium az első fél év fontosabb pénzügyi folyamatairól szóló kimutatását, az összefoglalóban szereplő számsorok figyelemre méltó részletekkel szolgálnak az állam pénzügyeiről – ezek közé tartoznak azok az adatok is, amelyek az adóbevételek alakulását mutatják be. A statisztika szerint a hat legnagyobb köztehertípusból, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a személyi jövedelemadóból (szja), a járulékokból, valamint a szociális hozzájárulási adóból hat hónap alatt együttesen majdnem 6670 milliárd forint folyt be.

Az idei – kétségkívül hatalmas – értéket úgy lehet a leginkább értelmezni, ha összevetjük a tavalyi időszakos számmal. A múlt esztendő első felének kimutatásában 5830 milliárd szerepelt a nagy adóknál, vagyis az idei féléves bevétel 840 milliárd forinttal haladta meg a 2018-ast. Áfából majdnem 400 milliárddal érkezett most, több, mint tavaly június végéig, de például az szja-nál is százmilliárdos emelkedést rögzítettek.

– Működik a kormány gazdaságpolitikája – a pénzügyminiszter helyettese ezt a következtetést vonta le a friss statisztikából. Tállai András kérdésünkre részleteiben is kifejtette, mire alapozza állítását. Az államtitkár így kezdte: az adóbevételek alakulásán lemérhető, hogy az adott kormány gazdaságpolitikája működőképes-e vagy sem. Ha a döntéshozók adót csökkentenek, de a bevételek mégis emelkednek, az államnak pedig elegendő pénze van a közszolgáltatások működtetésére, akkor a dolgok jó irányba mennek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a cégek és a magánszemélyek megbíznak a kormányzati döntésekben, és az országot olyan helynek gondolják, ahol nemcsak befektetni éri meg, hanem élni is.

– A kormány évek óta csökkent az adókon, munkahelyből egyre több van, a fizetések folyamatosan emelkednek, a gazdaság kiváló adatokat produkál, ezek miatt pedig – csökkenő közterhek mellett is – nőnek az adóbevételek. A kormány gazdaságpolitikája tehát működik, a lakosság és a befektetők egyaránt megbíznak a magyar államban – fogalmazott Tállai András.

– Nem is olyan rég még egészen más volt a helyzet – tette hozzá az államtitkár, majd így folytatta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a szocia­lista–liberális kormány úgy sem tudta előteremteni az ország működtetéséhez szükséges pénzt, hogy folyamatosan emelte az adókat. – Már Gyurcsány beismerő őszödi beszéde előtt is mindenki pontosan tudhatta, hogy amit mondanak, az egyszerűen nem igaz. A végeredmény ismert: csak nemzetközi óriáskölcsönnel menekült meg az ország az államcsődtől, az igen borsos árat pedig a lakosság és a vállalkozások fizették meg.

Az a gazdaságpolitika nem működött – fejtette ki a miniszterhelyettes, majd úgy vélekedett: az előzmények miatt a szavazópolgárok helyesen teszik, ha alaposan áttekintik az előttünk álló önkormányzati választásokon induló jelöltek programját, elképzelé­seit.

– A baloldal színeiben például elindul a fővárosban az a Karácsony Gergely, akinek pártja vaskos megszorításokban gondolkodik – mondta Tállai András.

Gondolatait azzal zárta: nem az adóemelés, hanem az adók csökkentése segítheti a további gazdasági fellendülést, már csak ezért sem mindegy, kire voksolnak majd a választók októberben.