Dominóelv a Thomas Cook leányainál

A brit Thomas Cook csődbejelentése után szerdán az egyik leányvállalat, a lengyelországi Neckermann feje fölött csaptak össze a hullámok. Ezt követően beindult a dominóelv: néhány órás különbséggel a német, majd az osztrák alvállalat is csődöt jelentett. Több ezer külföldi turista ragadt más országban. Itthon a Neckermann Magyarországról azt közölték: stabil a cég és folytatja működését.

2019. 09. 26. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem képes önálló működésre az anyavállalat tönkremenetele után, ezért szerdán csődöt jelentett a hétfőn bedőlt Thomas Cook brit utazási iroda lengyelországi leányvállalata – közölte a távirati iroda. Ez amiatt is érdekes, mert eddig a külföldi érdekeltségek, köztük a magyarországi Neckermann is, arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a Thomas Cook csődje ellenére stabil a pénzügyi helyzetük, és a további működésük biztosítva van.

Ehhez képest máris bedőlt három közép-európai piac. A Thomas Cook lengyelországi ága után ugyanis tegnap a német, majd az osztrák Neckermann is bejelentette, hogy felfüggeszti a turisztikai szolgáltatások értékesítését, és leállítja a tervezett utazásokat. A váratlan bejelentésekre több mint háromezer lengyel, 140 ezer német és körülbelül ötezer osztrák turista rekedt külföldön, akiknek a hazautazásáról az egyes országok illetékes szervei gondoskodnak.

A lengyelországi Neckermann elnöke, Maciej Nykiel közölte: már a Varsót is magában foglaló Mazóviai vajdaság önkormányzatához fordultak az ügyfelek kártérítési ügyében. Az elnök elismerte, hogy a Thomas Cook csődje miatt a brit és a német piacon kialakult komoly problémák hatása a lengyel vonal bezárása, és minden bizonnyal ezzel magyarázható a többi európai piac bedőlése is.

A Neckermann külföldön lévő utasai közül Tunéziában, Törökországban és Mallorcán többeket kizártak, másokat pedig nem engednek ki a szállodákból, amíg nem rendeződnek a függőben lévő számlák. Szakértők szerint az is várható, hogy más országokban is ellehetetlenül a Neckermann irodák működése.

Itthon a Neckermann Magyarország a Thomas Cook alvállalata, amelynek online foglalási rendszere kedden már nem működött. Akkor azt közölték: a magyarországi utazási iroda egészséges és önálló cég, nincsenek tartozásai és normálisan működik tovább. Az internetes foglalási oldalukon tegnap este még nem lehetett ajánlatokat találni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.