Kevesebben repülhetnek Greta Thunberg miatt

Alaposan visszaeshet a globális légi közlekedés forgalma jövőre, a repülőgépes utazások jelenleg 4-5 százalékos piaci növekedése pedig a felére csökkenhet Greta Thunberg utazásellenes mozgalma miatt.

2019. 10. 04. 7:34
null
A mozgalom a szégyenérzetet erősítené a légi járatok utasai körében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan visszaeshet a globális légi közlekedés forgalma jövőre, a repülőgépes utazások jelenleg 4-5 százalékos piaci növekedése pedig a felére csökkenhet – állapította meg az UBS svájci bank felmérése, amely a svéd klímaharcos lány, Greta Thunberg által hirdetett utazásellenes mozgalom hatásait vizsgálta több ország turistáinak megkérdezésével. A svédül flygskamnak, repülési szégyennek nevezett mozgalom a klímatudatos utazást hirdeti, vagyis arra próbálja rábírni az embereket, hogy fordítsanak hátat a repülésnek, ehelyett a kevésbé környezetterhelő hajózást, vonatozást válasszák.

A mozgalom a szégyenérzetet erősítené a légi járatok utasai körében
Fotó: Kurucz Árpád

A BBC által közölt friss kutatási eredmények arra utalnak, hogy a flygskam már rövidebb távon könnyen befolyásolhatja a világgazdaságot, illetve egyes iparágak teljesítményét az érintett országokban, ha továbbra is hasonló ütemben terjed a globális baloldal politikai céljaira felhasznált mozgalom. A bank által megkérdezett hatezer válaszadó közül minden ötödik ugyanis azt mondta, hogy a klímaválság miatt a korábbiaknál kevesebbszer ül repülőre, míg például nőtt a vasúti közlekedést választók száma. Az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban a Thunberg-féle klímacirkusz hatására máris 21 százalékkal kevesebben választották a repülést a megkérdezettek közül.

Az UBS úgy számol, hogy a jövőben a repülőjáratok száma három helyett csak 1,5 százalékkal nő az Európai Unióban, az amerikai járatok növekedése pedig 2,1 százalékról 1,3 százalékra eshet vissza, ami a gépgyártás jövedelmezőségét is érinteni fogja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.