Töretlen a bérek emelkedése

Az elmúlt egy évben, nemzeti valutában számolva, hazánkban nőttek a legnagyobb mértékben a bruttó bérek a visegrádi országok közül, ami a magyar gazdaság növekedését is nagyban segíti.

Magyar Nemzet
2019. 10. 31. 9:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiugró, 11,5 százalékos béremelkedéssel 358 900 forintra emelkedett a bruttó és 238 700 forintra a nettó átlagkereset augusztusban az előző év azonos hónapjához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első nyolc hónapjában 10,7 százalékos volt a keresetfelzárkózás.

Varga Mihály pénzügyminiszter közleményében azt hangsúlyozta: immár harmadik éve két számjegyű a bérek emelkedése. Az elmúlt egy évben, nemzeti valutában számolva, hazánkban nőttek a legnagyobb mértékben a bruttó bérek a visegrádi országok közül, ami a fogyasztás emelkedésén keresztül a magyar gazdaság növekedését is nagyban segíti. A tárcavezető kiemelte: a magyar vállalkozások hatékonyságjavító fejlesztéseinek ösztönzése hozzájárul ahhoz, hogy a foglalkoztatás tovább emelkedjen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben, ami a bérek felzárkózását is segíti. A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint az következő időszakban tovább emelkednek a keresetek Magyarországon.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az adatokra reagálva azt közölte: felülmúlta a várakozásokat a keresetek emelkedése, aminek oka a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelésének hatása. Az idén 10,6 százalékos éves növekedés várható a bruttó bérekben, a reálbér-növekedés így eléri a hét százalékot 2019-ben, míg 2020-ra legalább kilenc százalékot elérő bruttó bérnövekedés jöhet, ami öt és fél százalék feletti reálbér-növekedést jelentene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.