Állami tulajdon a Telenorban

Megvásárolta az állami tulaj­donú Antenna Hungária a magyarországi Telenor-cégek, azaz a Telenor Magyarország és a Telenor Real Es­tate 25 százalékát. A felek új holdingot is létrehoztak, amely vegyesvállalatként működik az értékesítő PPF-csoport 75 százalékos és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

Magyar Nemzet
2019. 11. 02. 8:31
null
Megerősíti piaci pozícióját a telekommunikációs cég Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eladta a korábbi kizárólagos tulajdonos PPF-csoport a magyarországi Telenor-cégek, vagyis a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate 25 százalékát az Antenna Hungáriának – olvasható a társaságok közös közleményében. A tájékoztatás idézi Ladislav Bartoniceket, a PPF-csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosát, aki kiemelte, hogy az ügylet megerősíti a vállalatcsoport piaci pozícióit ezen az érett és egyben erős versenyt mutató piacon, ugyanakkor bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a kelet-közép-európai régió iránt.

Sárecz Zsolt, az állami fenntartású Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója pedig a tranzakció kapcsán azt emelte ki, hogy a közös stratégiai lehetőségek kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára egyaránt, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média- és telekommunikációs piacon, valamint az üzleti partnereiknek.

A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. A tájékoztatás szerint az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

A PPF-csoport 2018 júliusában vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriá­ban, Montenegróban és Szerbiában. A PPF Aréna 1 Közép- és Kelet-Európa egyik vezető távközlési csoportja, amely magába foglalja a PPF telekommunikációs érdekeltségeit – a Cetint, a cseh O2-t és a Telenor CEE-t. A távirati iroda összefoglalója szerint Csehországban és Szlovákiában az O2 telekommunikációs céget tulajdonolja a PPF, amely egyebek között a népszerű O2 sportcsatornát is működteti.

Megerősíti piaci pozícióját a telekommunikációs cég

A közlemény szerint a PPF-csoport több piaci szegmensben végez befektetői tevékenységet, beleértve egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatásokat, a távközlést, a biotechnológiát, az ingatlanpiacot és a gépipart. A PPF számos országban van jelen Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában, és mintegy 45 milliárd eurót meghaladó vagyoni érték felett gazdálkodik. A közelmúlt jelentős cseh médiapiaci tranzakciója, hogy a PPF megvásárolta az AT&T amerikai telekommuniká­ciós vállalattól az öt kelet- és közép-euró­pai országban befolyásos, összesen mintegy 45 millió embert megszólító, több mint harminc televíziót üzemeltető Central European Media Enterprises társaságot. A lépés egyben azt is jelenti, hogy a csehországi médiapiacról kiszorult az utolsó jelentős külföldi befektető is. A cégcsoport ugyanakkor azt hangsúlyozta, ha módjában is áll, nem kíván politikai szereplővé válni.

Az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak, fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, valamint a vezeték nélküli üzleti távközlés. A hazai tulajdonban lévő információtechnológiai cég bekapcsolódott a robbanásszerű növekedés előtt álló OTT (Over-the-Top) és IoT (Internet of Things – a dolgok internete) iparágakba, saját hálózatokat, megoldásokat és szolgáltatásokat kiépítve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.