időjárás 17°C Fatime 2023. június 5.
logo

Kezdődik az ünnepi szezon

Thurzó Katalin
2019.11.22. 06:11
Kezdődik az ünnepi szezon

A több piacvezető internetes áruház által már a mára meghirdetett black friday vásárlócsalogató marketingakcióval hivatalosan is megkezdődött az év legforgalmasabb időszaka a kiskereskedelemben, amikor több mint 1200 milliárd forintos forgalommal számol az egész évben bővülő piac. Az áruházak több száz szezonális munkás bevonására készülnek a következő hetekben, miközben akad olyan üzlet, amelyben a szűkös munkaerő miatt már novemberben is előfordult áruhiány. Ráadásul idén karácsonykor egyhuzamban hat napot pihenhet a lakosság, a kereskedelmi szövetség szerint viszont akkor sem kell tartani attól, hogy nem lesz nyitva tartó bevásárlóhely az országban.

A kellő számú dolgozó hiányára, a meglévő állomány leterheltségére panaszkodik egy, lapunkhoz is eljuttatott munkavállalói levél, amelyben az év végi bevásárlási szezon kezdetén létszámbővítést kérnek az egyik legnépszerűbb, közép-európai tulajdonú áruházlánc vezetőitől.

A munkaerőhiány miatti általános állapotokat jól érzékeltető megkeresésben azt írják, hogy annyira szűken van szabva a nyolc órában foglalkoztatott dolgozók száma a boltokban, hogy ha egyikük lebetegszik, másnak kell megszakítania a pihenőnapját, különben nem tudják ellátni az alapvető feladatokat.

Egyre gyakrabban kell feltölteni a polcokat az év végéig (képünk illusztráció)
Fotó: Éberling András

Jellemző gyakorlat már most is, hogy a vásárlótérben lévő dolgozók a félórás ebédidőben sem tudnak megpihenni a nap során, holott az áruházi vezetők is gyakran beállnak a pultba, a kasszába. Az érintett úgy fogalmaz, hogy a lánc alkalmazottai fizikai­lag és mentálisan is kimerültek mostanra, többen hát- és lábfájással küzdenek, és akad, aki már betegállományba is vonult.

A probléma a kereskedőknek is veszteséget okoz, novemberben például már előfordult olyan forgalmasabb nap, hogy létszámhiány miatt nem tudták időben újratölteni a polcokat a nyitvatartás alatt, emiatt alapvető termékeket hiányoltak a vevők.

Harmadik éve küzd jelentős munka­erőhiánnyal a terület, a statisztikák szerint nagyjából hatezer munkavállaló ­hiányzik, az idén ugyanakkor nem romlott tovább a helyzet a tíz százaléknál magasabb átlagbér-emelkedés ­miatt – mondta megkeresésünkre az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György kifejtette: a black friday akció­zás nagyon elterjedt a hazai piacon, mivel a vásárlók hozzászoktak, hogy november vége felé megkezdik az ünnepi beszerzéseket.

Mára nem csupán az ­e-kereskedelemben, hanem a hagyományos üzletekben is megindult az idei karácsonyi bevásárlási szezon, amikor nagyon erős forgalomra számítanak a cégek. Csak decemberben több mint 1200 milliárd forintot költhet a lakosság, és az idei eddigi tendenciák alapján kifejezetten az ajándékozásra fordított összegek is magasabbak lesznek a tavalyinál.

Mint mondta, felkészültek a piaci szereplők a rohamra, például hetek óta toborozzák a szezonális kisegítő munkaerőt, akik között a nyári időszakkal szemben ilyenkor jellemzően kevesebb a diák, viszont egész évben általánosan több a nyugdíjas munkavállaló.

Hangsúlyozta, a munkaadói oldalról zavartalannak ígérkezik az élénk értékesítési időszak lebonyolítása, a boltokban minden napra megszervezik a munkát, a logisztikát, az árubeszerzéseket, holott a fogyasztói lendület nem csupán a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnap hétvégéin, hanem remélhetőleg az egész hónapban száguldani fog.

A főtitkár szavai szerint ezzel együtt nem kell attól tartani, hogy áruhiány vagy akadozó ellátás fordulna elő bármely, napi fogyasztási cikket kínáló üzletben, mert még a naptár szerint járó munkaszüneti vagy pihenőnapokon is lesz olyan bolt, amelyikből pótolni lehet az otthonról kifogyott készletet.

Rá­adásul a szabályok alapján az idén karácsonykor egyhuzamban hat napot pihenhetnek majd a családok, ám a megszokottól eltérő nyitvatartási időben is folyamatos lesz a hazai ellátási lánc működése. – Ugyan az ajándékboltok zöme zárva lehet, nem fordulhat elő sehol az országban, hogy az alapvető élelmiszerekhez nem jut hozzá a helyben lakó vagy éppen turistaként jelen lévő vásárló – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.