Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Még mindig sokan költöznek az agglomeráció „fővárosába”

Érd régóta nagyon vonzó célpont a költözéseknél, hiszen jó a közlekedése, autópályán van összeköttetése Budapesttel, de az ingatlanárak még mindig szolidabbak, mint a fővárosban.

2019. 11. 15. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán három megyei jogú város tudta pozitív mérleggel zárni a belső vándorlás egyenlegét tavaly: Érdre 952 fővel többen költöztek, mint amennyien elhagyták a várost, Győr lakossága 237 fővel, Szombathelyé pedig 88 fővel bővült a költözések nyomán. – Érd régóta nagyon vonzó célpont a költözéseknél, a budapesti agglomeráció „fővárosa” is lehetne, hiszen jó a közlekedése, autópályán van összeköttetése Budapesttel, de az ingatlanárak még mindig szolidabbak, mint a fővárosban – közölte az adatokat értékelve Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy a nyugati országrész eleve kedveltnek számít, Győr pedig iparilag az egyik legfejlettebb magyar város. A hirdetési oldal adatai szerint a vándorlási többlet az érdeklődések számában is megmutatkozik. Az eladó érdi ingatlanokra szóló kereslet az idei évben tíz százalékkal nőtt 2018-cal összevetve, Győr esetében 20, Szombathelyen 12 százalékos volt az érdeklődés felfutása.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai nyomán a hirdetési oldal úgy összegzett, hogy a kisebb városok élbolyát Pest megyei települések vezetik: Szigetszentmiklósra 581-gyel többen költöztek, mint amennyien elhagyták a várost, de ötszáz fő körüli többletet mutat fel Veresegyház, Gyömrő, Dunaharaszti és Göd is. A legtöbb lakossal bővülő húsz kisváros között két Velencei-tónál lévő település, Gárdony és Velence is szerepel, de ott van Hajdúszoboszló, majd két Balaton-parti helység, Siófok és Balatonalmádi is. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenből és Szegedről költöztek el a legtöbben, előbbi város negatív egyenlege 881 fő, utóbbié 502 fő volt az elmúlt évben.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, tavaly folytatódott a Budapestről elvándorlás, 2018 már az egymást követő harmadik év volt, amikor a fővárosból többen költöztek el, mint amennyien odamentek lakni. A belső vándorlás negatív egyenlege Budapesten csaknem hatezer főt tett ki tavaly. Pest megye lakossága ugyanakkor 15 ezer fővel gyarapodott, nem véletlen, hogy a pozitív vándorlási egyenleggel bíró városok listájára nagyon sok település került fel a megyéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.