Negyvenezer autót váltanak ki a korszerű elővárosi járatok

Három év múlva a lajosmizsei kivételével valamennyi budapesti elővárosi vasútvonalon csak a KISS emeletes motorvonatok és a szintén korszerű FLIRT járművek közlekednek majd.

Magyar Nemzet
2019. 11. 25. 9:31
null
A legzsúfoltabb vonalakon állnak forgalomba az emeletesek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a negyven KISS emeletes motorvonat forgalomba áll 2022-re, így három év múlva a lajosmizsei kivételével valamennyi budapesti elővárosi vasútvonalon csak ezek és a szintén korszerű FLIRT járművek közlekednek majd – jelentette ki szombaton Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A Nyugati pályaudvaron tartott szombati nyílt napon – amikor az utasok megnézhették az új emeletes vonatot – a vasúttársaság vezetője kifejtette, a járművekkel európai színvonalú szolgáltatást lehet nyújtani a fővárosi elővárosi forgalomban, amelyet a MÁV utasainak fele vesz igénybe.

A magyar kormány támogatta, hogy a vasúttársaság még huszonegy KISS motorvonatot rendeljen a gyártótól, amivel a másfél évvel ezelőtt létrejött keretszerződésben szereplő mind a negyven KISS motorvonat meg lett rendelve. Homolya Róbert a távirati iroda tudósítása szerint felidézte, hogy a MÁV a vasút versenyképességének növelése érdekében jelentős pályafejlesztést is végrehajt. Tavasztól teljes egészében felújítják a Nyugati pályaudvar és Kőbánya–Kispest közötti szakaszt, folytatják az ötven állomás felújításáról szóló programot és 375 új jegykiadó automatát helyeznek üzembe. Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a korszerű járművek közlekedtetése ötvenezer ülőhelyet jelent majd, amivel mintegy negyvenezer autót lehet kiváltani a közúti forgalomból.

A legzsúfoltabb vonalakon állnak forgalomba az emeletesek
Fotó: Teknős Miklós

– A vasút az egyik legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát közlekedési forma, a modern motorvonatok forgalomba állítása is segít abban, hogy a vasút a kor követelményeinek megfelelő, megbízható szolgáltatást tudjon nyújtani – fogalmazott.

Az első ütemben érkező emeletes vonatok a két legforgalmasabb, a Budapest–Nyugati–Vác–Szob és a Budapest–Nyugati–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalon állnak majd forgalomba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.