Távhővel a klímacélokért

Évente 200-250 millió köbméter fosszilis, túlnyomórészt importból származó energiahordozót váltana ki biomasszával, valamint a hő- és a geotermikus energia felhasználásával az innovációs tárca és a távhőszolgáltatók szövetsége. Új kormányrendelet is segíti a kedvező fűtési mód terjedését.

2019. 11. 30. 15:48
null
Térnyerés. Az Erzsébet híd alatt vezetik át a hőgyűrűt Budáról a belvárosba Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban újította meg együttműködési megállapodását az innovációs tárca és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (Matászsz), amelynek jegyében a megfizethető, környezetbarát távhő piaci térnyerését kívánják elősegíteni – jelentette be Kaderják Péter. Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár jelezte: a célkitűzések összhangban vannak az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikai céljaival.

A távhőtermelésben a földgáz jelenlegi hetven százalék feletti felhasználási arányát ötven százalék alattira csökkentenék. Így évente 200-250 millió köbméter fosszilis, túlnyomórészt importból származó energiahordozót váltanának ki helyben rendelkezésre álló erőforrásokkal: biomasszával, valamint a környezeti hő- és a geotermikus energia felhasználásával. – Ez hozzájárul a települések levegőminőségének javításához és új munkahelyek létrejöttéhez is – mutatott rá az államtitkár.

A tárca és a szövetség közti együttműködés szorosabbra fűzésének már három eredménye van. – A kormány a közelmúltban módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló kormányrendeletet, így elhárult az akadály a távhőszolgáltatás térnyerése elől. Ezzel a távhő méltányos versenyhelyzetbe kerül azokkal a megújulóenergia-technológiákkal, amelyek az újonnan kivitelezendő épületek fűtésellátásának kiszolgálásához szükségesek lesznek, megfelelve a 2021. ja­nuár 1-jétől betartandó európai uniós előírásoknak – közölte Kaderják Péter. Az e dátum után épülő házak energiaellátásának egy részét megújuló forrásból kell fedezni, de eddig a szabályozás nem tette lehetővé, hogy a vételezett hő megújuló százalékát zöldként könyvelhessék el.

Térnyerés. Az Erzsébet híd alatt vezetik át a hőgyűrűt Budáról a belvárosba
Fotó: Teknős Miklós

Kétmilliárd forint keretösszegű pályázat is indult az együttműködésben – idézte fel az államtitkár –, amelyre lakásszövetkezetek és társasházak jelentkezhetnek. Az elnyert összegből a távhővel felszerelt lakóközösségek szabályozhatóvá tehetik a radiátoraikat és okosmérési rendszereket telepíthetnek. A mintegy 650 ezer távfűtéses lakás közül ugyanis nagyjából 200 ezerben még most sem szabályozhatók a fűtőtestek, ami jelentős energiapazarlással jár.

Mivel uniós előírás szerint rövidesen kötelező lesz jelezni a távhőszolgáltatás környezetre gyakorolt hatását, a tárca és a szövetség általánossá tenné a távhőökocímke használatát. A háztartási gépeken és elektronikai termékeken megtalálható, energetikai jellemzőket jelző matricákhoz hasonló címkéről leolvasható a szolgáltatás energiahatékonysági mutatója, a felhasznált megújuló energia aránya és a szolgáltatás szén-dioxid-intenzitása. Az ökocímkét a Matászsz tagvállalatai már évek óta alkalmazzák, és megfelel az uniós irányelvben lefektetett elvárásoknak is.

– A távhő 1880 óta íródó története alatt mindvégig tudtuk, hogy biztonságos és kényelmes, de ma már ennél lényegesen több: klímapolitikai eszköz, ezenfelül pedig Magyarországon megfizethető, ami lényeges szempont a lakosság hőellátását illetően – jelentette ki Orbán Tibor, a Matászsz elnöke. Szerinte a rendelet módosítása biztosítja azt is, hogy a távhőszektor a jövőben az országos levegőterhelés-csökkentési programban, valamint a nemzeti energia- és klímatervben kitűzött célokat is szolgálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.