A jövő héttől tömeg lesz a boltokban

Ismét munkanap előzi meg az adventi időszak második forgalmas hétvégéjét. A soron következő ezüstvasárnapon, illetve már ma is a tavalyinál és az előző hetinél is élénkebb látogatottságra, mennyiségben jóval több eladott árucikkre és nagyobb bevételekre számítanak a boltok – tudta meg lapunk a kereskedelmi szövetségtől. A toronymagasra ugrott iparcikkeladások mellett a jövő héttől felfutnak az élelmiszer-beszerzések is, emiatt mindennap sűrű forgalom várható az áruházakban. A legtöbb bevétel viszont aranyvasárnapon ütheti a kereskedők markát, akik december során összességében öt-hat százalékkal több árucikket adhatnak el az idén, mint a tavalyi ünnep előtt.

2019. 12. 14. 5:45
null
A mostani hétvégén is jókora forgalomnövekedésre számítanak az üzletekben Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedettek a kereskedők a múlt hétvége egyenlegével, még úgy is, hogy a bronzvasárnapot munkanap előzte meg, amikor napközben kevesebben tudtak betérni az áruházakba, legfeljebb délután vagy estefelé keresték fel a hosszabban nyitva tartó árusítóhelyeket.

Ma is munkanappal kezdődött az ezüstvasárnap hétvégéje, a tapasztalatok szerint azonban nem okoz hátrányt a szokatlanul hosszú munkahét a forgalom szempontjából, mivel a pia­ci szereplők legújabban azt jelezték, hogy ezzel együtt, illetve a tavalyi december hasonló időszakához képest is növelték eladásaikat az előző hét végén.

– Az iparcikkek értékesítését végző vállalatok bronzvasárnap után arról tájékoztattak, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nyolc százalék körüli lehet az a növekedés, amennyivel több terméket éves összevetésben eladnak majd december során.

A mostani hétvégén is jókora forgalomnövekedésre számítanak az üzletekben
Fotó: Bach Máté

Ugyanígy bővülést várnak az élelmiszerüzletek, amelyek 2018 decemberéhez képest volumenben három-négy százalékkal növelhetik a forgalmat – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György ismertette: a bronzhétvége során a szombati munkanapon érezhető volt, hogy mérsékeltebb volt a boltok látogatottsága, habár a munkaidő után élénkült a forgalom főként a nagyobb bevásárlóközpontokban, áruházláncoknál.

– Az első igazi ünnepi roham azonban a hét utolsó napján volt, amikor általánosan elmondható, hogy sokkal több vásárlást mértek az üzletek, mint tavaly ilyenkor – fogalmazott a főtitkár. Hangsúlyozta: minden területen növekedés lesz az ünnepek előtti fogyasztásban, ezen belül az élelmiszerüzletekben már holnap, de inkább hétfőtől kezdődik a valódi roham, mivel az ünnepi asztal alapanyagait jellemzően karácsony előtt tíz nappal kezdik beszerezni a háziasszonyok.

– A jövő hét lesz a legerősebb a kiskereskedelemben, az aranyvasárnap pedig a csúcs, amikor a napi forgalom elérheti a maximumát, de még másnap, a szentestét megelőző hétfőn is sűrű sorok állhatnak a pénztáraknál, függetlenül attól, hogy 23-a hagyományos munkanap.

A karácsonyt követően pedig hosszabb pihenés következik, sokan elutaznak, ehhez előre beszerzik az italokat, élelmiszereket – fejtette ki Vámos György, aki szerint az év utolsó hónapjában a kereskedelem az egész évben jellemző öt-hat százalékos volumennövekedést produkálhatja.

A bőséges forgalom az átlagos, eseménytelen szezonokhoz képest jelentős terhelést jelent a dolgozóknak, akik közül három nagyobb piaci szereplőnél lapunknak már többen azt jelezték, hogy jövőre nem tűrik tovább az év során sem csitult munkaerőhiány miatti helyzetet, ezért akár sztrájkra is lépnének az év elején. Ismertették: a bronzhétvégén már megmutatkozott, hogy a mostani és a következő hétvégén is csak nehezen tudják teljesíteni a feladataikat.

– Megfeszített tempóban dolgozunk, reggel 7-től többször 12 órás műszakban, pihenőidők nélkül, zsinórban hét napot úgy, hogy nincs egymást követő kétnapnyi pihenésünk, ami törvényellenes – vázolta lapunknak az egyik áruházi alkalmazott, hozzátéve: akad olyan kollégája, akit november 20-a óta minden napra beosztottak egészen december 24-ig.

Mint mondta, látszik, hogy a cégek felkészültek a megnövekedett igényekre, mert folyamatosan érkeznek a kamionok a raktárakhoz, özönlenek a megrendelt árucikkek, azonban nincs annyi ember, aki időben kipakolná a szállítmányt, helyére tenné a raklapon lévő készletet. Emiatt már a múlt hét végén is voltak fennakadások a logisztikában és a bolti kiszolgálásban, egyes termékek például nem kerültek időben az eladótérbe, pedig a vásárlók keresték azokat.

Az alkalmazott megemlítette, hogy a tömegben gyakoribbak a lopások, a különféle károkozások, ezekre is külön figyelniük kell, ahogy a kasszában is jóval nagyobb a nyomás, a pontatlanságot márpedig a dolgozókon kérik számon a boltvezetők.

Megtudtuk: akkora probléma a munkaerő­hiány, hogy egyes láncok üzleteiben a túlórákért járó műszakpótlékon felül további negyvenezer forint nettó célprémiumot helyeztek kilátásba azoknak a dolgozóknak, akik december minden napján vállalják, hogy munkába állnak, de legalábbis nem élnek több napig a pihenés lehetőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.