Megállhat a panellakások drágulása

Bőven félmillió forint fölötti négyzetméteráron kelnek el a panellakások Budapesten, de egyes vidéki nagyvárosokban is kétszeresükre-háromszorosukra drágultak néhány év alatt. Nem véletlen, hogy a nagyarányú felértékelődés most már mérséklődni látszik, ami egyúttal jelentősebb ingatlanpiaci változások előszele is lehet.

2019. 12. 12. 20:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hihetünk annak a bonmot-nak, miszerint a panellakások lakmuszpapírként működnek, valóban változás előtt áll az ingatlanpiac. Szakértők szerint felívelő időszak elején a panellakások kezdenek először drágulni, visszaeséskor pedig e lakástípus veszít először értékéből. Az elmúlt évek általános drágulása ellenére megmaradó – téglalakásokhoz viszonyított – olcsóságuk miatt kelendő panelek kiemelkedő mértékű áremelkedése az idei év végére jelentősen lassult. Az Ingatlan.com elemzése szerint a használt lakások iránti kereslet nyár elején csappant meg először, azóta pedig a panelek kínálati átlagára mindössze 5 százalékkal emelkedett. Noha éves szinten ez is 18 százalékos drágulást és jelenleg átlagosan 578 ezer forintos kínálati négyzetméterárat jelent, ez már jóval mérsékeltebb növekedési ütem, mint a korábban tapasztalható, nem ritkán 20-30 százalékos éves felértékelődés.

Eközben a fővárosi téglaépítésű lakások ára nyárhoz viszonyítva stagnált, éves szinten pedig tavaly december óta 13 százalékkal drágult ez a lakástípus. A megyeszékhelyeken mindössze egy százalékos áremelkedés ment végbe a panellakások körében. Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője szerint a friss adatok megerősítik azt a már látható folyamatot, amely az áremelkedés végére utal, jóllehet az árak általános csökkenésére egyelőre nem lehet számítani.

Számos szakértő további jelentős felértékelődést várt az idei évre a paneleknél, már csak azért is, mert a családvédelmi akcióterv részeként július 1-jétől már használt ingatlanra, így akár panellakás vásárlására is fel lehet venni kedvezményes 10-15 millió forintos hitelt a csok mellé. Ha azonban azt nézzük, hogy 2013-as mélypontjukhoz viszonyítva néhány esztendő leforgása alatt a panellakások a legtöbb budapesti kerületben és sok vidéki nagyvárosban kétszeresükre-háromszorosukra drágultak, az áremelkedés mérséklődése indokoltnak tűnik. A legtöbb budapesti lakótelep már 2019 elején átlépte a lélektani határnak számító félmillió forintos átlagos négyzetméterárat. A Duna House (DH) friss októberi és novemberi értékesítési adatai szerint a budai oldalon mintegy 550 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a házgyári lakások, a pesti oldalon 500-530 ezer forintért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.