Röpködnek a számok a Tescónál

Kedden kezdődnek a 2020-as bértárgyalások a hazai kiskereskedelem legnagyobb piaci szereplőjénél, a Tesco áruházláncnál két szakszervezet képviseli a munkavállalói érdekeket.

2020. 01. 21. 5:45
null
Két ütemben emelték tavaly a kiskereskedelmi dolgozók járandóságát a társaságnál Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkavállalók képviseletében a reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a cégnél ugyancsak jelen lévő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) részvételével ma kezdődnek a tárgyalások az idei béremelésről a Tesco áruházláncnál. Az csak ma derül ki, hogy a korábbi évekhez hasonlóan kér-e a cég titoktartást a szakszervezetektől, illetve azok vállalják-e azt, vagy folyamatosan tájékoztatnak a forgalma és a mérete alapján piacvezető áruházláncnál zajló tárgyalások részleteiről, ami a dolgozókon kívül az összes többi kereskedelmi szereplőnek is meghatározó lehet, ahol még nem született döntés az idei fizetésekről.

A Tescónál rendszerint többkörös egyeztetések során alakul ki, hogy – várhatóan januárig visszamenőleg – mekkora fizetést vihetnek haza az érintettek. Korábban nemzetgazdasági szinten erre az évre is százalékban legalább két számjegyű béremelést tartottak életszerűnek a munkavállalói oldalon, a köztudottan alulfizetett kiskereskedelemben pedig különösen fontos a fizetések felzárkóztatása a magas fluktuáció miatt.

Két ütemben emelték tavaly a kiskereskedelmi dolgozók járandóságát a társaságnál
Fotó: Bach Máté

– A dolgozók nagy várakozással tekintenek a kezdődő bértárgyalásokra – mondta lapunknak a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba kifejtette: részükről az idei tárgyalásokon is az elsődleges szempont a munkavállalók érdekeinek maximális képviselete, így ezúttal is a valós problémákra keresik a megoldást. A munkáltatóval való mostani egyeztetéseken ezért fontos számukra az általánosan jelen lévő munkaerőhiány miatti anomáliák orvoslása, a megfelelő munkakörülmények és természetesen ezzel arányosan a bérek alakulása.

– A munkavállalók tisztességesen helytálltak a múlt év végén a rekordgyanús ünnepi forgalomban, amelyről úgy a szakmai szervezetek, ahogy maguk a cégek is kedvezően nyilatkoztak, vagyis tudható, hogy kifejezetten eredményesen alakult a szezon a kiskereskedelemben. Úgy tűnik, a még mindig fölfutó lakossági fogyasztás több hasznot hozott az előző évekhez képest is, aminek vissza kell köszönnie a munkavállalók teljesítményét elismerő bérezésben – fogalmazott a KDFSZ vezetője. Jelezte, a két szakszervezet együtt tárgyal a munkáltatóval. Szerettük volna megszólaltatni a nagyobbik érdekképviseletet is, ám kérdéseinkre lapzártánkig nem reagáltak.

Megkeresésünkre az áruházlánc megerősítette, hogy megkezdődnek a bértárgyalások. – A Tesco a múlt évhez hasonlóan konstruktív párbeszédre törekszik, amelynek során a felek a tescós munkavállalók érdekeit és az áruházlánc hosszú távú, sikeres magyarországi működését tartják szem előtt – szögezte le az áruházlánc sajtóosztálya. Emlékeztetnek, 2019-ben két fázisban összesen 3,4 milliárd forinttal emelték a kiskereskedelmi dolgozók bérét. Januártól augusztusig 207 ezer forint volt, míg szeptembertől februárig 215 ezer forint a jelenlegi legalacsonyabb alapbér a láncnál. A tavalyi megállapodás első ízben rögzítette azt is, hogy az év során több mint négymilliárd forintot fordítanak a munkavállalók juttatási csomagjára, és ma is több olyan kezdeményezésük van, amelynek köszönhetően az év végén családbarát munkahely minősítést szerzett a cég. – 2017 januárja óta közel 15 milliárd forintot költöttünk a bérek emelésére, és továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy versenyképes juttatási rendszert biztosítsunk a dolgozóknak – jelezte a Tesco.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.