Tizedével több adó érkezett az államkasszába

A társasági és a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, a forgalmi adóból, a járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen 13 750 milliárd forint folyt be az államkincstárba.

Jakubász Tamás
2020. 01. 27. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen meghaladta tavaly a korábbi értéket a hat legfontosabb közteherből érkező bevétel – ez derül ki abból a minapi összegzésből, amelyben a szaktárca arról adott számot, miként alakultak az állam pénzügyei 2019-ben. A kimutatás szerint tavaly a társasági és a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, a forgalmi adóból, a járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen 13 750 milliárd forint folyt be az államkincstárba. Az összeg tíz százalékkal, nagyjából 1300 mil­liárddal nagyobb, mint a 2018-as adat.

A Pénzügyminisztérium összegzése a konkrét okokat is megemlíti. Rögzítik, hogy egyedül a társasági adónál mutatkozott – mégpedig több tíz milliárdos – csökkenés. Ez egy korábbi adminisztrációcsökkentő intézkedésre vezet­hető vissza, tavaly ugyanis már nem kellett a cégeknek az év végén feltölteniük adójukat, emiatt nagyobb összeg maradt az érintett vállalkozásoknál. Eközben a legnagyobb, szám szerint hatszázmilliárdos többletet az áfánál jegyezték fel, ami leginkább arra vezethető vissza, hogy egyre több embernek van munkája, az érintettek egyre többet keresnek, vagyis folyamatosan emelkedik az az összeg, amelyet a családok a boltokban, a szolgáltatóknál elkölthetnek. A munkahelyek számának emelkedése és a fizetések növekedése egyébként a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítást megillető befizetések alakulásán is meglátszik. A kereskedelemből érkező adóforintok mennyiségét számottevően emelhették a feketegazdaság elleni hatósági ellenőrzési módszerek kis. Utóbbiak közül a legújabb, az online számlarendszer szakértők szerint évente százmilliárdos nagyságrendű bevételi többletet hozhat.

A bevételi adat értékelésekor érdemes megemlíteni, hogy 2019-ben több adócsökkentés is életbe lépett. Ezek között a legfontosabb a szociális hozzájárulási adó mérséklése: az elvonás 2019. július elsején 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent, a változtatás 130 milliárdot hagyhatott tavaly a gazdaságban. Az év elején ötezer forinttal emelkedett a kétgyermekes családok havi adókedvezménye, az UHT és az ESL tej áfája pedig a legalacsonyabb mértékű, azaz ötszázalékos lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.