– A vásárlók háromnegyede választja a kókuszitalt, de ugyanilyen népszerű a mandula- és a rizsital is. Ugyanakkor, bár sokan ismerik a szójából készült tejhelyettesítőket, a többség mégis inkább más magvakból és gabonákból készült italokat választ – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).
Amíg néhány évvel ezelőtt a lakosság többsége még idegenkedve fogadta a különböző növényi alapú tejhelyettesítőket, addig mára egyre többen próbálják ki, majd válnak rendszeres fogyasztóivá. Egy tavalyi online lakossági kutatás szerint a felnőtt internetezők 82 százaléka hallott már a növényi italokról, 29 százalékuk próbálta is valamelyiket, de nem vált fogyasztóvá, 11 százalék fogyasztja őket, de nem heti rendszerességgel, a válaszadók négy százaléka pedig heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen növényi italt. A felmérés eredményeit a teljes magyar lakosságra vetítve azt látjuk, hogy körülbelül 250 ezer rendszeres és összesen 900 ezer fogyasztója van ezeknek az italoknak.
– Több oka lehet annak, hogy valaki növényi italokat választ a tej helyett: például a vegán étrend és egyéb vegetáriánus irányzatok, divatdiéták követése, tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység fennállása, különböző állat- és környezetvédelmi elvek. A legnagyobb felhasználók a speciális étrendet követők és a környezettudatos életmódot folytatók – fogalmazott az MDOSZ, majd azzal folytatta: ezeknek a készítményeknek a tápanyagforrása ugyanakkor nem azonos a tehéntejével.
A dietetikusok emlékeztettek: a tehéntej fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat tartalmaz, igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt megtalálhatók benne. A magyar táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.
Növényi italok ma már számtalan alapanyagból készülhetnek: a kókusz és az olajos magvak mellett gabonákból (rizs, zab, tönköly, kamut, köles), álgabonából (quinoa, hajdina, amaránt) és szárazhüvelyesekből készültet is találunk bőséggel a boltok polcain. Egy kis odafigyeléssel akár mi magunk is elkészíthetjük ezeket a növényi italokat. Ennek módja, hogy a különböző alapanyagokat több órán keresztül vízben áztatjuk, majd turmixoljuk és leszűrjük, esetleg sót, cukrot, növényi olajokat adunk hozzá. A mandulaital készítésekor például érdemes a magot előbb megpörkölni és megőrölni, majd vízzel leforrázni és akár egy éjszakára úgy hagyni, mielőtt turmixolnánk és leszűrnénk.