Két ágazat fölözte le az uniós forrásokat

A zöldség-gyümölcs feldolgozással foglalkozó vállalkozások és a húsipari cégek lettek az élelmiszeripari pályázatok legnagyobb nyertesei. Az ágazatnak elkülönített forrásokért folyó versenyben a sütőipari vállalkozások képviseltették magukat a legszerényebben, eddig mindössze négy támogatási kérelem kapott pozitív bírálatot.

2020. 02. 25. 7:32
A tartósítással foglalkozó cégek is eredményesen pályáztak az elérhető támogatásokra Fotó: MTI/Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz élelmiszeripari beruházás valósulhat meg a 2014 és 2020 között elérhető európai uniós támogatásokból. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy a Vidékfejlesztési programban az élelmiszer-feldolgozóknak meghirdetett felhívásokon eddig összesen 886 kérelem nyert támogatást, a megítélt forrás pedig megközelíti a 158 milliárd forintot.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az ágazatnak elérhető támogatásokból a legnagyobb szeletet a zöldség-gyümölcs feldolgozással, illetve tartósítással foglalkozó vállalkozások hasították ki. A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban eddig összesen 367 ilyen jellegű pályázat volt eredményes. Az elnyert támogatás esetükben meghaladja a 67,7 milliárd forintot. A húsipari cégek is jól szerepeltek a felhívásokon, így ebben a ciklusban közel 38 milliárd forintból összesen 246 húsfeldolgozást, tartósítást, illetve húskészítménygyártást érintő projekt valósulhat meg.

A nyilvánosságra került táblázatban szereplő adatok alapján a tejfeldolgozással és italgyártással foglalkozó vállalkozások közel azonos összeget nyertek el fejlesztési terveik megvalósítására. Előbbiek 12,6 milliárdból, utóbbiak közel 11,2 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Az elnyert támogatásból a jövőben 64 tejfeldolgozást célzó projekt és 63 italgyártással összefüggő beruházás valósulhat meg. A legkisebb arányban a sütőipar képviseltette magát az élelmiszeripar számára meghirdetett pályázatokon. Az ágazatból összesen négy támogatási kérelem kapott pozitív bírálatot, az elnyert összeg alig haladja meg a 700 millió forintot.

A tartósítással foglalkozó cégek is eredményesen pályáztak az elérhető támogatásokra
Fotó: MTI/Balázs Attila

A miniszter ugyanakkor válaszában emlékeztetett arra, hogy a különböző ágazatokhoz tartozó kérelmeknek ugyanazon feltételeknek kellett megfelelniük, a felhívásokon belül egyetlen csoportnak sem különített el keretet a tárca. – Egyetlen ágazatot sem részesítettünk előnyben, a benyújtott kérelmek száma és a nyertesek közti arányok tehát teljes egészében a piaci igényeket tükrözték – mutatott rá Nagy István.

Az élelmiszeripar fejlesztését egyébként kiemelt célként kezeli a kormányzat, ezt a számok is mutatják: a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 360 milliárd forint áramlott az ágazatba. Erről nemrég Zsigó Róbert, a szaktárca területért felelős államtitkára beszélt. Szavai szerint ez a szemlélet a jövőben is megmarad, ezért az új támogatási ciklus előkészítése során is fontos célterület lesz az élelmiszeripar. Emellett az államtitkár szerint már előkészítés alatt van egy új finanszírozási program, amely – a jövő évi költségvetés terhére – célzottan az élelmiszeripari fejlesztéseket hivatott támogatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.