Megnyílnak a pénztárcák a szerelmesek ünnepén

A szerelmesek ünnepeként nyilvántartott Bálint-nap (angolosan Valentin) az első olyan esemény az évben, amely a januári nyugalmasabb időszak után költekezésre ösztönzi a vásárlókat. Főként a virágok, ajándéktárgyak, édességek, ékszerek, könyvek, kozmetikumok piacán, illetve az utazások, a vendéglátás és az élmények, különféle szolgáltatások körében ugrik meg a forgalom február 14-e környékén, a piac várakozásai szerint ezúttal is érezteti hatását az általánosan kedvezőbb jövedelmi helyzet.

2020. 02. 13. 5:50
null
Az egyik legkapósabb páros program a wellness Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A statisztikákban, a cégek jelentéseiben nem szokás külön mérni a Valentin-napot megelőző vásárlásokat, így pontosan nem lehet megmondani, hogy ilyenkor mekkora a forgalomnövekedés az érintett bevásárlóhelyeken. Nagy a szórás, de több tipikus termékkörben jelentős is lehet a bővülés egy átlagos februári naphoz képest – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György rámutatott: a virágboltokban biztosan nagyobb a bevétel, ami leginkább a friss, vágott virágok értékesítését érinti, de ünnepekkor jól fogynak a kiegészítő dekorációk és az ajándéktárgyak is. Mivel Valentin napja péntekre esik, sok helyütt meghosszabbított nyitvatartással várják a szerelmeseket egész hétvégén, mert a friss virágcsokrot a legtöbben jellemzően az utolsó pillanatban szerzik be.

A Magyar Nemzet rögtönzött piackutatásából viszont az is kiderült, hogy a kisebb virágboltok számára a verseny mára igen élessé vált. Arról panaszkodtak ugyanis a vállalkozók, hogy megfigyelték: praktikus okokból sokan már átszoktak az áruházláncok üzleteiben a kisboltoknál általában olcsóbban kínált, komplett virágcsokrokra, amivel időt spórolnak a vevők, hiszen egyúttal az egyéb bevásárlásokat is helyben elintézhetik. Az OKSZ főtitkára arról is beszélt, hogy a kereskedelemben húsvétkor és karácsonykor mutatható ki külön a lakossági fogyasztás növekedése, ezzel együtt több olyan esemény van az évben, amelyek ugyancsak fölfelé húzzák a forgalmat.

– Hasonlóan vásárlásösztönző a gyermeknap, a ballagás vagy az anyák napja, amelyek külön szintén nem mérhetők, mégis egyértelmű, hogy van élénkítő hatásuk – fogalmazott Vámos György. Szavai szerint az érintett piaci szereplők arra számítanak, hogy a kereskedelemben mostanában tapasztalt bőséges költekezés a reáljövedelmek stabil erősödése miatt ez alkalommal is jelentkezik, és egyes termékeknél, szolgáltatásoknál a korábbiaknál nagyobb lesz a forgalom. Felhívta a figyelmet: a kereskedelmen kívül például a fodrászok, kozmetikusok is érzékelik az ünnep előtti készülődés hatásait, emellett biztosra vehető, hogy a vendéglátó- és szálláshelyeken is megugrik a hét végi forgalom.

Az egyik legkapósabb páros program a wellness
Fotó: MTI/Balázs Attila

Megerősítette ezt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is, aki rámutatott: több, kifejezetten erre az alkalomra meghirdetett kedvezményes csomagajánlattal állnak elő ilyenkor a szállodások, a tipikusan hosszú hétvégés, wellnesszel, vacsora­programmal egybekötött romantikus élmények évek óta a legnépszerűbbek a magyarok körében, bár egyre nagyobb az igény a különleges lehetőségekre is.

– A városnéző turisták miatt egyébként is pezsgő Budapesten több helyen hirdetnek külön programot erre a hétvégére, az utazások pedig főként a vidéki turizmust erősítik – mondta lapunknak Flesch Tamás, a szövetség elnöke.

A Bónusz Brigád pedig kérdésünkre azt közölte: minden harmadik vásárlójuk azért érkezik a portálra, hogy új élményeket keressen, nincs ez másként a szerelmesek napja előtt sem, amikor az átlagosnál sokkal többen pörgetik a kedvezményes ajánlatokat. Legfrissebb felmérésük szerint a páros programok közül idén az élményfestés, a wellness, a balatoni borkóstolás, a páros masszázs a legkapósabb, de népszerű időtöltésnek ígérkezik ezen a ­hétvégén a szabadulószobás játék, illetve újdonságként többeket elcsábít a párjával közösen készíttethető karikatúra vagy a 3D-s fotózás lehetősége, továbbá a különleges moziélmény és az exkluzív vacsora.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.