Bérmegállapodás a vasútnál

Átlagosan tíz százalékkal nőhet a vasutasok és a volánosok fizetése az idén – értesült lapunk. A MÁV-nál a tegnapi tárgyalások során már megállapodtak a szakszervezetek a munkáltatóval. A Volánbusznál hétfőn folytatódnak az egyeztetések. A következő időszakban a béremelésre fordítható összeg differenciálásáról egyeztetnek.

Nagy Kristóf
2020. 03. 06. 5:55
null
A hűség aranyat ér. Kétszeresére emelik a szolgálati idő elismeréséért járó juttatást Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas egyeztetést követően megkötötte az idei évre vonatkozó bérrendezésről szóló megállapodást a munkáltató a szakszervezetekkel a MÁV-nál. Átlagosan tíz százalékkal nőhet a munkavállalók keresete a vasúttársaságnál, ugyanakkor a tényleges, egyénre szabott emelések eltérőek lesznek – ismertették az egyeztetés részleteit lapunkkal az érintett szakszervezetek tisztségviselői.

A munkavállalónként átlagosan tízszázalékos keresetnövekedés nyolcszázalékos alapbérnövelést jelent, további két százalékot pedig az egyéb juttatások összegének emelése tesz ki.

A hűség aranyat ér. Kétszeresére emelik a szolgálati idő elismeréséért járó juttatást
Fotó: Havran Zoltán

Ugyanakkor nem minden vasutas munkavállalónál nő ilyen megoszlásban a fizetés, a rendelkezésre álló bértömeg elosztásának részleteiről a következő időszakban folytatódnak az egyeztetések. Várhatóan az alacsonyabb keresetű dolgozók nagyobb mértékű emelésben részesülhetnek. A MÁV-nál több mint 36 ezer munkavállaló dolgozik, a kötelező minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés kevesebb, mint hétezer dolgozót érintett januártól.

A vasútüzem ellátása szempontjából kiemelt munkakörökben, például a vasútforgalom lebonyolításában résztvevők és a mérnöki végzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatottak tízszázalékos alanyi jogú bérfejlesztésben részesülnek – olvasható a MÁV tegnapi közleményében.

A fluktuáció mérséklése érdekében megszüntetik az eddigi béren kívüli juttatások egy részét, de ezt emelt összegű, egyszeri, bruttó 350 ezer forintos juttatás váltja fel, amelyet decemberben fizetnek ki.

Megmarad az alanyi jogon járó, évi nettó 92 900 forint értékű SZÉP-kártya-juttatás, emellett idén a bruttó alapbér négy százalékának megfelelő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést is ad a munkáltató. A szolgálati idő elismeréséért, tehát a vasutasok hűségéért járó juttatás pedig a korábbi összeg kétszeresére nő. A MÁV hozzátette: a diplomásalapbér emelkedik, emellett bizonyos műszaki területeken életpálya bevezetésében állapodtak meg a felek.

A Volánbusznál is átlagosan tíz százalékkal nőhetnek a keresetek, amit előremutatónak tart a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége. A képviselet ugyanakkor a tegnapi egyeztetést követően kiadott nyilatkozatában óvatosabb: az újabb, hétfői egyeztetésig alakítják ki álláspontjukat.

A Volán ajánlata szerint az alapbér átlagosan hat százalékkal nőne áprilistól, de további két százalékot jelent az első negyedévre esedékes, megemelt rész egyösszegű kifizetése. További két százalékot pedig a munkaköri sajátosságokat figyelembe véve differenciálásra lehetne fordítani a rendelkezésre álló bértömegből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.