Mentőövként szolgál Paks II a gazdaságnak

Magyar Nemzet
2020. 03. 31. 9:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány komoly nehéz­ségek elé állítja a gazdaságot; ezrek veszítik el a munkájukat, jövedelmüket, ebben a környezetben pedig a Paks II beruházás felértékelődött – jelentette ki Süli János. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Paks­press.hu-nak elmondta: a kormány ezt felismerve már több intézkedést hozott, a gazdaság talpra állítása ennek ellenére embert próbáló feladat lesz.

A miniszter hangsúlyozta: egy olyan nagy beruházás, mint a két atomerőművi blokk építése, mentőövet jelenthet sok hazai vállalkozásnak, megélhetést sok magyar embernek. A beruházáson csúcsidőben nyolc-tízezer ember dolgozik majd. Rengeteg kapcsolódó építkezés valósul meg: utakat, lakásokat, üzemcsarnokokat kell építeni, az ide érkező munkások pedig a szolgáltató szektornak biztosítanak munkát. – Ez mind-mind jövedelmet, megélhetést jelent – jelentette ki.

Süli János arról is beszélt: annak, hogy hazánk áramimport-függősége majdnem a legmagasabb az Európai Unióban, most láthatjuk igazán a veszélyét, amikor az országok kényszerűségből lezárják határaikat. – Krízishelyzetben minden ország saját fogyasztóinak ellátásáról gondoskodik. Ma az áramigény harmadát importból, jellemzően a környező országok fosszilis erőműveiből származó villamos energia vásárlásával fedezzük. Külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát, emiatt kulcsfontosságú a Paks II beruházás – szögezte le a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.