Semmilyen költséget nem számolnak fel

Magyar Nemzet
2020. 03. 20. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a kormány gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedései. A hiteltörlesztési moratóriumról szóló pont kimondja: ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adós haladékot kap a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettség alól. A moratórium tehát kiterjed a hiteldíjra is, azaz az átmeneti időben semmilyen költség nem terheli az ügyfeleket. A kötelezettségek teljesítésének határideje a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A rendelkezés 2020. december 31-ig tart, melynek időtartamát a kormány meghosszabbíthatja.

Aki továbbra is rendesen törlesztene, ezt is megteheti: a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen. A rendelet rögzíti, hogy a hatálybalépést követően kötött, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljeshiteldíj-mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték-, a filmipari, az előadó-művészeti, valamint a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatoknál a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit 2020. június 30-ig nem lehet felmondani, a bérleti díj nem emelhető. A tilalom a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható.

Az említett ágazatokban márciusban, áprilisban, májusban és júniusban a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkabéreket terhelő járulékok közül kizárólag az egészségbiztosítási kötelezettség áll fenn, ennek havi mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot. A turizmusfejlesztési hozzájárulást március 1-jétől június 30-ig szintén nem kell megfizetni.

A katával adózó taxisoknak március–június során nem kell adózniuk.

A munkavállalási szabályok rugalmasabbá válnak a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig: a munkáltató az eredeti szabályoktól eltérően módosíthatja a munkaidő-beosztást, az otthoni munka és a távmunka elrendelhető. Indokolt esetben ellenőrizhető a munkavállaló egészségi állapota.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.