időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Vis maior kerettel segít a vírus miatt károsultakon a turisztikai ügynökség

Forrás: vg.hu
2020.03.06. 12:37

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Egyelőre forgalomélénkítő kampány helyett a károk minimalizálására, a felkészülésre fókuszálnak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban az MTÜ vezérigazgatója.

Guller Zoltán elmondta, döbbenetes és személy szerint őt magát is megrázza az, ami most zajlik.

A vezérigazgató hozzátette: az a küzdelem, amit Kína vagy éppen Olaszország és most már hazánk is folytat a vírus ellen, tiszteletet érdemel.

– Ami most történik, az emberekről szól, és ilyenkor a számok mindig csak másodlagosak. Olaszországban drámai változásokon ment keresztül a turisztikai szektor, egyes országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra. Ezeken a helyeken gyakorlatilag megszűnt a turizmus, de rendkívüli visszaesést okozott a vírus ott is, ahol járványról még nincs szó. Párizsban például 40 százalékkal zuhant a vendégforgalom, holott országszerte – csütörtökig – 13 fertőzöttet jelentettek. Rómában, ahol három beteget regisztráltak, máris 60 százalékos a visszaesés. De tisztában kell lennünk azzal is, hogy az európai trendeket mi sem tudjuk elkerülni. Az európai uniós tagállamok turisztikai szervezeteinek egyeztetésén elhangzott, hogy ha a tendencia nem fordul meg, húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus – sorolta a számokat Guller Zoltán.

Az MTÜ vezérigazgatója az interjú során elmondta, hogy Európában egyedülálló módon ők a Magyar Turisztikai Ügynökségnél az ágazat várható adatait is látják, tekintettel arra, hogy Magyarországon 1050 szálloda, 1700 panzió és 27 ezer magánszálláshely be van kötve az ügynökséghez a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül. Napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top 10 küldő országból. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék – folytatta az adatok közlését a turisztikai ügynökség vezetője.

Guller Zoltán beszámolt arról is, hogy létrehoztak egy egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére. Ennek felhasználásáról később döntenek. A vezérigazgató ugyanakkor bízik benne, hogy néhány hónap alatt az európai járványügyi helyzet is javul, ahogy Kínában ez a folyamat már elkezdődött. Ahogy túljutottunk a tetőponton, intenzív kampányokba kezdünk majd. Nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül tíz hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon, ők ehhez minden segítséget meg fognak adni – tette hozzá.

Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a Világgazdaság online kiadásában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.