Egyes településeken ma nehezebb a vásárlás

Nehézkesebb lehet néhány vidéki településen az alapvető élelmiszerek beszerzése szombaton, a húsvét előtti utolsó bevásárlási napon. Ennek az az oka, hogy több önkormányzat hozott olyan korlátozó, tiltó döntést, amely befolyásolja az üzletek ünnepi működését. Azonban a hatályos jogszabályok szerinti ésszerű szigorítások mellett ezek a módosítások számos településen már kifejezetten megnehezíthetik a családok ünnepi bevásárlását – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség.

2020. 04. 11. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss közleményük rámutat: a nehézségek azért merülnek fel, mert nincsenek összhangban az üzletek működését meghatározó, néhány nap alatt született helyi és a hetek óta ismert központi kormányzati előírások az érintett településeken. Ez márpedig az áruellátás biztonságát is veszélyeztetheti egyes falvakban, kistelepüléseken – figyelmeztetnek az iparági szereplők, kiemelve: ahol ütköznek az előírások, a kereskedők haladéktalanul megkísérelnek együttműködést kezdeményezni az érintett települések vezetőivel, és úgy eljárni, hogy az áruellátás biztonságát, a vásárlókat a lehető legkisebb sérelem érje. Megjegyzik: nem elhanyagolandó, hogy a szabályok szerint az önkormányzatok a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet alapján a település lakói számára otthonaik elhagyásának feltételeit ugyan szigoríthatják, de közvetlenül a boltok nyitva tartását nem korlátozhatják, az már más joganyaghoz kapcsolódik.

Mindez azért is fontos, mivel az április 10-13-i négynapos ünnepi időszakban a kormányzati szabályozás szerint eleve kizárólag április 11-én, szombaton lehetnek nyitva a kereskedelmi egységek, azok, amelyeket a kijárási korlátozásra vonatkozó előírások meghatároznak. Ma estig az élelmiszerüzletekben, áruházláncoknál, napi fogyasztási cikk, zöldség, gyümölcs, italkereskedésekben a szokásosnál nagyobb forgalomra kell számítani zárásig – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Vegyes rendben

Emlékeztetnek: ma csak az alapvető árucikkeket és a munkavégzéshez szükséges termékeket árusító üzletek lehetnek nyitva (élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, benzinkutak a szokásos nyitva tartás szerint, dohányboltok, állateledel boltok, munkaeszközöket árusító boltok legfeljebb 15 óráig, és a piacok).

Változatlan az az előírás, hogy a 65 éven felüliek kizárólag 9-12 óra között vásárolhatnak az alapvető létfontosságú cikkeket árusító üzletekben. Kivéve a piacokat, ahol április 10-től a helyi önkormányzatok döntenek arról, hogy a 65 éven felüliek mikor vásárolhatnak ott.

További praktikus tudnivaló, hogy a vendéglátóhelyeknek munkaszüneti napokon is zárva kell lenniük, csak elvitelre szolgálhatnak ki. A munkaszüneti napokon a benzinkutak nyitva lehetnek, az ügyeletes gyógyszertárak pedig a szokásos gyakorlat szerint működhetnek.

Szegeden megtiltották, pedig ki se nyit

Van rá példa, hogy az önkormányzat megtiltotta a húsvéti időszakban a 65 évnél idősebb lakosoknak otthonaik elhagyását. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerüzlet, drogéria és a gyógyszertár 9-12 óra között üresen tátongtak az elmúlt napokban, hiszen a központi országos előírás szerint ebben az időszakban 65 év alattiak nem tartózkodhattak ott, de a helyi előírás miatt a 65 év felettiek sem. Emellett több település megtiltotta helyi rendeletében az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok és a benzinkutak kivételével más üzletek nyitva tartását a teljes négynapos ünnepi időszakban, miközben ezek nagyobb része a munkaszüneti napokon eleve nem is nyithat ki.

Emlékezetes, csütörtökön Botka László, Szeged polgármestere például a Facebookon közölte: „Elrendelem, hogy a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra”. Ez a döntés amiatt is érdekes, mert a hatályos jogszabályok szerint Nagypénteken, illetve húsvét vasárnap és hétfőn eleve zárva vannak ünnepnap lévén az élelmiszeráruházak, a drogériák és az ügyeletesek kivételével a gyógyszertárak is. Vagyis ez és a hasonló döntések a szombati napon amúgy 15 óráig működtethető olyan üzletek vásárlóitól vették el a beszerzés esélyét, mint például a munkavégzéshez szükséges eszközöket, alkatrészeket árusító műszaki, építőanyag, vagy mezőgazdasági cikkeket, továbbá az állateledelt kínáló boltok.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.