Nyárra magához térhet a hazai turizmus

– Őszintén hiszek abban, hogy a Jóisten egy nagy rendező, és meg fogja oldani ezt a vírusügyet, minden újra szép és jó lesz az ágazatban – mondta Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője új nyilatkozata szerint azért optimista, mert már nyárra több ezer foglalás érkezett mind belföldről, mind külföldről.

Thurzó
2020. 04. 18. 8:32
null
Most még árnyékban, de talán nem kell teljesen lemondani az idei szezonról Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztos, hogy ennek vége lesz, el fogja fújni az esőt a szél, és visszajön az az időszak, amit annyira szerettünk, amilyen a magyar turizmus aranykora volt – fogalmazott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője új nyilatkozatában, jelezve, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján belföldön már vannak foglalások a nyári időszakra.

– Az ügynökség által kezelt Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban azt látjuk, hogy április közepéig a hazai szállodákba már több mint 11 ezer foglalás érkezett külföldről a három nyári hónapra, ebben az elmúlt egy hónapban 26 százalékos volt a növekedés. Belföldön 19 ezer foglalás történt már, három hét alatt 26 százalékkal többen jelentkeztek be a szálláshelyekre. A dinamikus bővülés bizakodásra ad okot és látni engedi a jövőt – ismertette. Felmérések azt mutatják, hogy az emberek utazni szeretnének, itthon és Nyugat-Európában is. Guller Zoltán újabb fejlesztésekről is hírt adott, jelezve, hogy balatoni strandokon öt önkormányzat hat csúszda építésére, felújítására adott be pályázatot, és mindannyian elnyerték a támogatást. Így Keszthelyen, Balatonfűzfőn, Alsóörsön, Balatonakalin és Balatonfenyvesen már a szezonra vagy az év végére elkészülhetnek a csúszdák.

Most még árnyékban, de talán nem kell teljesen lemondani az idei szezonról
Fotó: Kurucz Árpád

– Őszintén hiszek abban, hogy a Jóisten egy nagy rendező és meg fogja oldani ezt a vírusügyet, minden újra szép és jó lesz az ágazatban – fogalmazott Guller Zoltán. Beszélt arról is, hogy az ügynökség Visszajövök címmel készített kampányfilmet, amelyhez az azonos című dalt a Bagossy Brothers írta.

– Nehezen dolgozzuk fel az üres Hősök terét, a kiürült turistahelyek látványát, de van remény, nem lesz mindig így. Fontos, hogy eljusson az ágazatban dolgozókhoz, hogy újra lesz munkánk, illetve mindenkihez, hogy lesz még élményünk és lehetőségünk együtt lenni a barátainkkal. Ki fog sütni a nap – szögezte le, felidézve, hogy néhány éve Kajla, a magyar vizsla kutya a gyerekeknek szóló kampányban gyűjtőakciót hirdetett a belföldi látnivalók felkeresésével, mely nagyon sikeres volt. Több tízezer iskolás és családja utazott el a legkülönfélébb helyekre, hogy gyűjtse a pecsétet Kajlával. – Most nehéz személyesen elérni egymást, de addig is új játékokat fejlesztettünk ki, amellyel a gyerekek a számítógépen keresztül tovább tudnak ismerkedni Magyarország csodáival. Érdemes keresni Kajlát az interneten, vele felkészülhetnek a legfiatalabbak, hová vigyék el a családot a nyáron – mondta a vezérigazgató.

Kiürült a terminál

Utasforgalma 99,3 százalékát vesztette el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus-járvány miatt, ahol szinte teljesen leállt a légi közlekedés, a kiszolgált gépek többsége csupán csak áruszállító járatot teljesít. A Budapest Airport közölte: korábban a fel- és leszállások száma átlagosan 320 volt naponta, ez most mindössze 35, közülük is csak néhány utasszállító járat. Döbbenetes arány mutatja a járvány pusztító hatását: a tavaly rekordforgalmat elérő fővárosi reptér az előző áprilisban átlagosan 44 ezer utast kezelt naponta, most mindössze 275-öt. Ez a tavasz fekete tavaszként vonul majd be a repülés történelmébe – fogalmaztak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.