időjárás 5°C Elza 2022. december 1.
logo

Több gyanúsítottat is kihallgatott a rendőrség a Városháza-botrányban

Ma kezdi meg a termelést az Opel szentgotthárdi motorgyára

Jámbor Gyula
2020.05.13. 09:24
Ma kezdi meg a termelést az Opel szentgotthárdi motorgyára

A mai nappal kezdődően fokozatosan és biztonságosan folythatja a háromhengeres turbó PureTech benzinmotorok gyártását a szentgotthárdi üzem – közölte lapunkkal Grzegorz Buchal gyárigazgató. A cég a hét elején jelentette be, hogy megnyitotta a gyárat, és előkészületeket tett a gyártás beindítására. Az újraindítás ezekben a hetekben zajlik a francia tulajdonú vállalatcsoporton belül. A restart első hulláma a hónap elején kezdődött, figyelembe véve a kereskedelmi tevékenységek beindulását. Ezzel a fokozatos megközelítéssel a PSA csoport arra törekszik, hogy figyelembe vegye munkavállalói és az ügyfelei védelmét, miközben biztosítja a vállalat fenntarthatóságát.

Az Opel szentgotthárdi motorgyárában március 17-én állt le a termelés, akkor 850-en voltak dolgozói állományban. Ehhez a létszámhoz hozzá jött azon cégek alkalmazottainak száma, akik szállítással szolgálják ki a gyárat, annak őrzését látják el, valamint az étkeztetésben dolgozók. Ezeknek a munkavállalók létszáma nagyjából 150 fő volt. Szentgotthárdon tavaly decemberben kezdték meg a PSA fejlesztésű három hengeres, benzines turbómotor gyártását, az új 1,2 literes motor 100 és 130 lóerős kivitelben készül, és a termelési kapacitás maximuma elérheti akár az évi 350 ezer darabot is.

Az Opel autógyártó vállalkozás 2017 márciusában került az amerikai General Motors-tól (GM) a francia PSA Peugeot Citroën tulajdonába. Azóta zajlik a márka integrálása a PSA csoportba. Az Opel modelljeit a francia cségcsoport műszakia lapjain fejlesztik tovább, a GM-től örökölt motorokat kivonják a gyártásból. A szentgotthárdi gyár sorsa emiatt vált bizonytalanná, azonban tavaly márciusban eldőlt, hogy a gyártó úgynevezett Flex üzemében 2020 elejétől indulhat a kisméretű benzines turbómotorok gyártása. Az új termék gyártása fontos lépés a szentgotthárdi telephely hosszú távú fennmaradása szempontjából.

Életjelek

Hamarosan minden budapesti fürdő újra látogathatóvá válik

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.