Ma kezdi meg a termelést az Opel szentgotthárdi motorgyára

A cég a hét elején jelentette be, hogy megnyitotta a gyárat, és előkészületeket tett a gyártás beindítására.

2020. 05. 13. 9:24
Szerelősor a Vas megyei telephelyen: lehet, hogy jönnek a villanymotorok
Szerelősor a Vas megyei telephelyen: lehet, hogy jönnek a villanymotorok Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai nappal kezdődően fokozatosan és biztonságosan folythatja a háromhengeres turbó PureTech benzinmotorok gyártását a szentgotthárdi üzem – közölte lapunkkal Grzegorz Buchal gyárigazgató. A cég a hét elején jelentette be, hogy megnyitotta a gyárat, és előkészületeket tett a gyártás beindítására. Az újraindítás ezekben a hetekben zajlik a francia tulajdonú vállalatcsoporton belül. A restart első hulláma a hónap elején kezdődött, figyelembe véve a kereskedelmi tevékenységek beindulását. Ezzel a fokozatos megközelítéssel a PSA csoport arra törekszik, hogy figyelembe vegye munkavállalói és az ügyfelei védelmét, miközben biztosítja a vállalat fenntarthatóságát.

Az Opel szentgotthárdi motorgyárában március 17-én állt le a termelés, akkor 850-en voltak dolgozói állományban. Ehhez a létszámhoz hozzá jött azon cégek alkalmazottainak száma, akik szállítással szolgálják ki a gyárat, annak őrzését látják el, valamint az étkeztetésben dolgozók. Ezeknek a munkavállalók létszáma nagyjából 150 fő volt. Szentgotthárdon tavaly decemberben kezdték meg a PSA fejlesztésű három hengeres, benzines turbómotor gyártását, az új 1,2 literes motor 100 és 130 lóerős kivitelben készül, és a termelési kapacitás maximuma elérheti akár az évi 350 ezer darabot is.

Az Opel autógyártó vállalkozás 2017 márciusában került az amerikai General Motors-tól (GM) a francia PSA Peugeot Citroën tulajdonába. Azóta zajlik a márka integrálása a PSA csoportba. Az Opel modelljeit a francia cségcsoport műszakia lapjain fejlesztik tovább, a GM-től örökölt motorokat kivonják a gyártásból. A szentgotthárdi gyár sorsa emiatt vált bizonytalanná, azonban tavaly márciusban eldőlt, hogy a gyártó úgynevezett Flex üzemében 2020 elejétől indulhat a kisméretű benzines turbómotorok gyártása. Az új termék gyártása fontos lépés a szentgotthárdi telephely hosszú távú fennmaradása szempontjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.