időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Még kérhető díjtámogatás a mezőgazdasági biztosításhoz

Köpöncei Csilla
2020.05.08. 19:49
Még kérhető díjtámogatás a mezőgazdasági biztosításhoz

Az idén is tovább nőhet a különböző mezőgazdasági biztosítások népszerűsége hazánkban, a gazdálkodók egyre tudatosabban döntenek az öngondoskodás ezen formája mellett. A szerződések megkötését ugyanakkor nem érdemes tovább halogatni, főként, ha valaki a díjtámogatást is igénybe venné.

Nem érdemes tétlenkedniük azoknak a gazdáknak, aki még az idén valamilyen agrárbiztosítást szeretnének kötni. Különösen igaz ez azokra, akik a megkötött szerződésekhez állami támogatást is igénybe vennének. Ahogyan az a korábbi években is megszokott volt, az idén is az egységes kérelem benyújtása során kérhetik az érintettek a biztosítás díjához kapcsolódó hozzájárulást. Ennek azonban az a legfőbb feltétele, hogy a termelő már élő biztosítási szerződéssel rendelkezzen, hiszen díjtámogatás csak a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható. Az Agrisk.hu online biztosítási alkusz elemzése szerint azért sem érdemes késlekedniük a gazdálkodóknak a megfelelő konstrukció kiválasztásával, mivel a növények kikelését követően az első 20-25 fokos melegek megjelenéséig érdemes gondoskodni a védelemről.

Az elmúlt években alaposan felértékelődött a biztosítások szerepe. Az állami kárenyhítési rendszer mellett egyre több gazdálkodó látja be az öngondoskodás fontosságát, mivel így tovább csökkenthetik az időjárási viszonyok negatív hatásait. A szélsőséges időjárási körülményekből pedig egyre több van. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az időjárás az elmúlt évben is erősen befolyásolta az egyes növénykultúrák hozamait, a fagy és az aszály mellett a viharok is alapos fejtörést okoztak a termelőknek. Bár az országos jégkármérséklő rendszer működésének köszönhetően a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent a jégverések mértéke, a termelők körében még így is ez az egyik legnépszerűbb biztosítási forma, ahogyan aszálykár ellen is sokan bebiztosították növényeiket az elmúlt évben.

A NAIK AKI adatai szerint a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele elérte a 15,7 milliárd forintot, a károsult gazdák 7,5 milliárd forintos kifizetésben részesültek. Ez utóbbi összeg 38 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A különböző konstrukciók népszerűségét tovább növelheti, hogy ettől az évtől kezdve kedvezőbb feltételek vonatkoznak a kártalanításra is. Míg korábban az időjárási körülmények okozta terméskiesésnek el kellett érnie a harminc százalékot ahhoz, hogy kártalanítást kérhessen egy gazda, ettől az évtől kezdve már a húsz százalékot meghaladó hozamcsökkenés után is kérhető kifizetés.

Véghajrában a kérelembeadások

Néhány napjuk maradt a mezőgazdaság szereplőinek arra, hogy benyújtsák az egységes kérelmeket. A Magyar Államkincstár által működtetett online felületen május 15-ig szankciómentesen tölthető ki a dokumentum. Az előző évekhez hasonlóan a falugazdászok az idén is segítik a kérelmek beadását. Jelentős változás ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány miatt a személyes találkozás helyett a szakemberek a telefonos ügyintézést ajánlják. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a falugazdászok május 4-ig összesen 86 194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel meghaladja az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez. A szakemberek 77 426 kérelmet telefonos eljárással rögzítettek, míg személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra – előre leegyeztetett időpontban – csak indokolt esetben került sor, május 4-ig összesen 9993 alkalommal történt ilyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.