időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Módosult az ÁKK idei finanszírozási terve

Magyar Nemzet
2020.05.27. 11:08

A megnövekedett finanszírozási igény és a piaci helyzet változása miatt az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) frissítette 2020. évi finanszírozási tervét – közölte a társaság tegnap a távirati irodával. A szervezet a koronavírus-járvány hatására végbemenő kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt csökkenő lakossági értékesítést prognosztizál. Ezzel együtt fenntartja azt a középtávú stratégiai célt, hogy a háztartások kezében lévő lakossági papírok állománya 2023-ra 11 000 milliárd forintra növekedjen a múlt év végén elért 7766 milliárd forintos szintről.

Az ÁKK nem változtat azon a célon sem, amely az adósság futamidejének növelésére és a devizaadósság alacsony szinten tartására vonatkozik. Az új finanszírozási terv kidolgozására azért volt szükség, mert a kormány a járvány miatt módosította a ­2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 2,7 százalékáról a konvergenciaprogramban szereplő 3,8 százalékra. Az ÁKK két fő területen kívánja növelni a bruttó finanszírozást. Egyrészről 419 milliárd forinttal 3669 milliárdról 4088 milliárd forintra emelte a bruttó intézményi forintkötvény kibocsátásai­nak tervezett volumenét. Másrészről módosította az áprilisi tervekben szereplő négymilliárd euró keretösszegű nemzetközi devizakötvény- és devizahitel-kibocsátási keretet, amellyel az államadósság átlagos futamidejét és a befektetői változatosságot, sokszínűséget kívánja fokozni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.