Néhány nap múlva indul a szabadföldi szamócaszezon

A drágább, fóliás termés után a hétvégén a szabadföldi szamóca is megjelenik a boltokban, a szélesebb kínálat hatására az árak is kedvezőbben alakulhatnak.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 15:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a magyar szamóca már néhány hete megjelent a hazai piacokon, a hétvégétől kezdve egyre nagyobb mennyiségben lesz kapható a drágább, fóliás gyümölcs mellett a szabadföldi termény is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána április végével, május elejével a fóliaalagutas, fátyolfóliás termőterületekről, május közepétől pedig nagy mennyiségben jelenik meg a kínálatban a szabadföldi eper. Az idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így – ha a továbbiakban is kedvező marad az időjárás – a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít. E hét végére várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén országszerte elindulhatnak az úgynevezett szedd magad akciók is, a koronavírus-járványra tekintettel azonban mindenhol be kell majd tartani a szigorú egészségvédelmi előírásokat.

A szezon általában június közepéig, végéig kitart, a fogyasztóknak tehát bőven lesz idejük arra, hogy kiélvezzék a friss, hazai gyümölcsöt. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál. A frissen a boltokba, piacokra kerülő termény egyszerűen megkülönböztethető az import árutól: állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. Ez utóbbi elsősorban annak tudható be, hogy a hazai fajtákat – ellentétben a külföldiektől – teljesen értett állapotban szedik le a gazdálkodók, s így rövid idő alatt jutnak el a fogyasztókhoz.

Az agrárkamara összesítése szerint itthon mintegy 650 hektáron foglalkoznak szamócával a termelők, egy évben pedig átlagosan – az időjárási viszonyok függvényében – 8-10 ezer tonna áru terem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.