Nincs biztos garancia, csak a tudatos választás

A túlfogyasztási kultúra összeomlásával előtérbe kerülnek a tudatosságra épülő, praktikus életviteli tanácsok.

Magyar Nemzet
2020. 05. 04. 7:36
null
A mosógépekből sem mindig a legdrágább a legjobb Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlfogyasztási kultúra összeomlásával előtérbe kerülnek a tudatosságra épülő, praktikus életviteli tanácsok, például a háztartások mindennapjait meghatározó otthoni készülékek működése vagy éppen meghibásodása kapcsán.

Klasszikus fogyasztóvédelmi helyzet, amikor a csalódott vásárló igyekszik az elromlott mosógép vagy tűzhely javíttatása, cseréje ügyében eljárni – úgy tűnik, máig nincs teljes körű recept a galibák kiküszöbölésére.

A mosógépekből sem mindig a legdrágább a legjobb
Fotó: Havran Zoltán

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a terméktesztelések tapasztalataiból meg is állapította, hogy lényegében semmi nem védi meg a vásárlót attól, hogy utóbb esetleg bosszús legyen a választása ­miatt, sem az adott márkára, termékre magas pontszámot adó vásárlói vélemények, sem például az adott márka ismertsége, mivel minden kategóriában előfordulnak selejtes, elhibázott vagy elavult konstrukciók. A szakértők szerint az a megoldás, ha a vásárló tudatosan több időt, odafigyelést áldoz az árucikkek összehasonlítására, a hiteles tájékozódásra.

Azt is javasolják, hogy bár macerásnak tűnik, érdemes esélyt adni a javíttatásnak. Tanácsos kihasználni, hogy a gyártók és a kereskedők a műszakicikk-piacon a felkínált garancia időtartamában is versenyeznek, egy szakszerű szerviz pedig akár másfélszeresére is növelheti egy készülék hasznos élettartamát.

Arra is kitérnek, hogy spórolhat az a fogyasztó, aki, miután kiválasztott egy megbízható modellt, körülnéz a használt cikkek kínálatában, ahol a máshol például költözés miatt feleslegessé vált darabot olcsóbban beszerezheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.