A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripar szereplői is számíthatnak támogatásra abból a mintegy 25 milliárd forintos csomagból, amelyet az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók és vállalkozók megsegítésére különített el – tudta meg lapunk. A tárcától kapott tájékoztatás szerint alapvetően kétféle támogatási típus elindítását tervezik. Vannak ágazatok, amelyeket közvetlenül is jelentősen sújt a koronavírus-járvány. Idetartozik többek között a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a szőlő- és bortermelés. Esetükben a már meglévő jogcímek keretét fogja megemelni a tárca, ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy ideiglenes, egyszeri támogatásban is részesüljenek az érintettek.
A rendkívüli hozzájárulásról ugyanakkor a többi mezőgazdasági ágazatnak, illetve az élelmiszeriparnak sem kell lemondania. A tervek szerint a költségvetési többletforrások terhére új támogatási lehetőséget nyit meg a tárca. Így az azon szektorokban működő gazdálkodók és vállalkozások is hozzájuthatnak a segítséghez, amelyek ágazati szinten nem részesülnek külön támogatásban, a járvány miatt azonban érdemi bevételkiesést kellett elkönyvelniük. – Ezt a lehetőséget mind a mezőgazdasági termelők, mind az élelmiszeripari vállalkozások számára elérhetővé kívánjuk tenni – fogalmazott lapunknak adott válaszában az Agrárminisztérium.

Fotó: Kurucz Árpád
Úgy tudjuk, hogy az új támogatási konstrukciók kialakításán jelenleg is dolgoznak a tárca illetékesei. Az intézkedések tartalmáról, a rendelkezésre álló forrásról és a szükséges tudnivalókról azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően mielőbb meghirdethessük az új felhívásokat – fogalmazott a minisztérium. Nagy István agrárminiszter korábban jelezte: a kormány a járvány idején is prioritásként kezeli a magyar élelmiszer-termelés helyzetét. Ezért a tárca a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozta a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programot. – A cél fenntartani az élelmiszer-termelési kapacitásokat, megerősíteni a járványügyi védekezést, ezzel megőrizve az ország biztonságos élelmiszer-ellátását és az exportpiacokat is – fogalmazott a miniszter.