Határon átnyúló fórum a magyar szaknyelvért

Hidat építünk a Kárpát-medence különböző pontjain tevékenykedő szakemberek, csoportosulások, közösségek és intézmények között – mondta lapunknak Köllő Gábor építőmérnök, a több mint két évtizedes múltra visszatekintő építéstudományi konferenciák fő szervezője. A kuriózumnak számító szakmai összejövetelt a kezdetektől látogatják magyarul beszélő, de más nemzetiségű szakemberek is. Noha az idén az online térbe kényszerült a rendezvény, a jövőre esedékes 25. konferenciát emlékezetes módon szeretnék megtartani Csíksomlyón.

2020. 06. 21. 6:45
null
Munka a tervezőasztal mellett. Minden egyenes? Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó módon, az online térben szervezték meg a múlt hét végén a 24. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát. – Az 1990-ben megalakult Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság a magyar szaknyelv ápolását tűzte ki fő céljaként. Ennek érdekében szerveztük meg 1996-ban az első tanácskozást – mondta a Magyar Nemzetnek Köllő Gábor, a társaság építéstudományi szakosztályának elnöke, a rendezvény fő szervezője.

– Hidat építünk a Kárpát-medence különböző pontjain tevékenykedő szakemberek, csoportosulások, közösségek és intézmények között. Több magyarországi szervezettel is jó szakmai kapcsolatot ápolunk, többek között a Magyar Mérnöki Kamarával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel – fejtette ki az építőmérnök.

A kezdetektől nagyon erős visszhangja van a rendszeresen 150-200 szakembert egybegyűjtő konferenciának, a rendezvény ismertsége egyre nagyobb a Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján és a Délvidéken egyaránt. De nem csak a résztvevők, a felszólalók is számos helyről érkeznek, ebben az évben többek között kolozsvári, temesvári, pozsonyi és szabadkai szakember tartott előadást a konferencián.

– Szerte a Kárpát-medencéből és a világ távoli pontjain élő magyar szakemberek látogatják a rendezvényt. Sőt már a kezdetektől felkeltettük a magyarul beszélő, de más nemzetiségű szakemberek érdeklődését is, amire jó példa, hogy idén is több román kolléga tartott előadást. Olyanok csatlakoznak hozzánk, akiket érdekel, hogy mi, magyar szakemberek miről beszélünk, milyen eredményeink vannak, vagy egyszerűen szeretnének kapcsolatba lépni magyarországi vagy például felvidéki tervező- és kivitelezőcégekkel – mutatott rá Köllő Gábor.

Bár a járványhelyzet miatt az is felmerült, hogy elhalasztják az idei rendezvényt, végül jobban sikerült az online esemény, mint amire a szervezők számítottak. – Természetesen ez nem ugyanaz, hiszen éppen azok a beszélgetések, baráti találkozások hiányoztak így, amelyek a sava-borsát adják a konferenciáinknak. Normális helyzetben az előadások mellett kulturális programokat is kínálunk, és szakmai kirándulást is szoktunk szervezni a Székelyföld valamely régiójába – magyarázta Köllő Gábor, hozzátéve, hogy a jövőre esedékes 25. konferenciát emlékezetes keretek között szeretnék megtartani hagyományos helyszínükön, Csíksomlyón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.