időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Komplex segítség érkezik a károsult gazdák részére

Magyar Nemzet
2020.06.05. 05:55

Az aszály- és fagykárok következményeinek ellensúlyozásához is hatékony segítséget nyújt a kormány – közölte tegnap Nagy István. Az agrárminiszter szerint az idén a korábbiaknál is nagyobb szükségük van a gazdálkodóknak a segítő kézre, a szárazság és a hidegbetörésekkel tarkított tavasz komoly károkat okozott a mezőgazdaságban. A csapadékhiány jelentősen rontja a terméskilátásokat a szántóföldi kultúrákban, emellett a gyümölcsösök jelentős része elfagyott. A termelők eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt.

A veszteségek enyhítését és a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak a kárenyhítési rendszer, a támogatott növénybiztosítások, a közvetlen támogatások, valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok. A kárenyhítési alapban az idén mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre. A finanszírozási nehézségek áthidalását az április végén elindult százszázalékos mértékű kamat-, kezességi díj és a költségtámogatással igénybe vehető Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz hitelprogram segíti, hamarosan pedig az MFB által meghirdetett forgóeszköz-hitelprogramokra is kiterjesztik a teljes körű támogatást. A tárcavezető a távirati irodának elmondta: a közvetlen támogatások jövedelembiztonságot és pénzügyi stabilitást jelentenek a termelőknek, ezért ősszel megemelt összegű előlegfizetésre számíthatnak a gazdálkodók.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.