időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Rekordvisszaesés a G20-országokban

Horváth Éva
2020.06.12. 11:12

Az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében példátlan mértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) az első negyedévben. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint a világgazdasági szintű GDP-érték több mint nyolcvan százalékát előállító csoportban január–márciusban az előző negyedévhez viszonyítva 3,4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye – áll a távirati iroda összefoglalójában.

A statisztikai jelentés szerint az adatok rögzítésének 1998-as kezdete óta a mostani a legerősebb csökkenés. Még a pénzügyi világválság csúcsán, 2009 első negyedévében is sokkal jobb volt a helyzet, akkor csak 1,5 százalékkal csökkent a G20-ak gazdasági teljesítménye. A csoport tagjai közül azok az országok szenvedték el a legnagyobb veszteségeket, amelyek legelőször vezették be a járvány gyors terjedését fékező, ám a gazdaságot megbénító szigorú intézkedéseket. Így Kínában 9,8 százalékkal, Franciaországban és Olaszországban pedig 5,3-5,3 százalékkal csökkent a GDP.

Az Európai Unió egészében az év első három hónapjában 3,2 százalékot ért el a visszaesés üteme, ezen belül az ­euróövezetben 3,6 százalékos csökkenést mértek. Az előző negyedévhez viszonyítva meredeken esett a gazdaság teljesítménye Németországban (–2,2 százalék), Kanadában (–2,1) és az Egyesült Királyságban (–2). Kevésbé volt erős a GDP csökkenésének üteme Indonéziában (–0,7), Japánban (–0,6 százalék) és Ausztráliában (–0,3 százalék). Növekedést csak két ország tudott elérni: India 0,7, Törökország pedig 0,6 százalékosat.

Éves összevetésben a G20-csoport gazdasági teljesítménye 1,5 százalékkal esett vissza az első negyedévben. A legerősebb növekedést Törökország produkálta 4,4 százalékkal, a legnagyobb csökkenést pedig Kína szenvedte el 6,8 százalékkal. A tavalyi első negyedévben a G20-csoport gazdasága éves szinten három százalékkal, az előző három hónappal összehasonlítva pedig 0,8 százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.