Több hitel is kedvező a kkv-k számára, de érdemes mérlegelni

A hazai bankoknál több állami támogatású program is elérhető, amelyek hatékony segítséget jelenthetnek a járvány miatt kialakult válsághelyzet túlélésére a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv). A Sberbank tapasztalatai szerint sokszor maguk a vállalkozások sem tudják, melyik konstrukció lenne számukra a megfelelő. A legfontosabb szempont mindig a hitelcél, az esetek jelentős részénél ugyanis az szabja meg a lehetőségeket.

Horváth Éva
2020. 06. 05. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ikertestvérek a feltételek és a paraméterek tekintetében, de van különbség a két népszerű konstrukció, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program (SZKP) között, a napokban induló MFB-konstrukció pedig az idősebb, erősebb fivér. Persze ha bírja az ügyfél jövedelmezősége, akár kombinálhatja is a konstrukciókat.

Az SZKP alacsony kamattal kecsegtet – konkrétan 0,1 és 0,5 százalék közötti induló, fix kamatról van szó –, és leginkább új beszerzésekre, eszköz- és beruházásfinanszírozásra ajánlott. Különösen vonzó lehet, hogy az eddigi százmillió forintos határt most megemelték, kategóriánként 250 millió, 750 millió, illetve akár egymilliárd forintig. Kecsegtető az alacsony kamat, de nem mindig az olcsóbb megoldás a jobb a Sberbank vállalati termékfejlesztési vezetője szerint. Korsósné Maku Márta rámutat, hogy ennél a terméknél a kezdeti költség mellé érdemes kalkulálni a szerződéskötési és kötelező garanciavállalási díjjal is.

Az NHP Hajrá kötetlenebb, egyedi típusú termék, ami a meglévő, magas kamatú hitelek kiváltását célozza. Ez a konstrukció kicsit drágább, de piaci összehasonlításban még mindig alacsony, 2,5 százalékos rajta a marzs (kamatkülönbözet), amely ráadásul fix. Így, hasonlóan az előző megoldáshoz, ez is hosszú távon tervezhető és kiszámítható az ügyfelek számára. Szintén mindkettő hitelforma sajátja, hogy forintalapú.

A napokban induló MFB-konstrukció ezzel szemben eurófinanszírozást is nyújt a forint mellett – hívja fel a figyelmet a szakember. A nagy árbevételű vállalatokra szabott megoldás legalább egymilliárd forintos hitel igénylését teszi lehetővé. Ennek a legmagasabb a kamata a három eszköz közül, viszont jóval rugalmasabb finanszírozási lehetőségek jellemzik. Itt igazi, cégre szabott, egyedi projektre alakított hitelmegoldásra van lehetősége a vállalkozásoknak.

A hitelcél szabja meg valójában a lehetőségeket – emeli ki a Sberbank termékfejlesztési vezetője. Így első körben el kell dönteni, hogy például beruházáshoz, munkabér jellegű kiadás finanszírozásához szükséges-e a forrás. Utána jöhetnek a részletek, hogy milyen kötöttséggel, fedezet mellett venné fel a hitelt a vállalkozás. Összességében az igénylésre a normál szabályok vonatkoznak, tehát fontos az átlátható cégmúlt és tulajdonosi kör, kellenek az adóhatósági igazolások és persze saját tőke, kimutatható profit is. Egy banki tanácsadó és a könyvelő bevonása ugyanakkor mindenképpen ajánlott az előkészületekbe.

Bankja válogatja, hogy mikortól érhetők el az egyes termékek, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a hitelintézeteknél. Az NHP Hajrá már szinte mindenhol hetek óta fut, míg az MFB-konstrukció a legtöbb helyen június elejétől, az SZKP pedig a hónap közepétől lesz elérhető a bankoknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.