Indul a gazdákat segítő támogatási csomag második üteme

– Július 13-tól indul a kormány által a gazdaságvédelmi alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter. Ebben a szakaszban az anyajuh-, illetve a szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségnövény-termesztők nyújthatják be támogatási igényeiket 2020. július 27-ig.

Magyar Nemzet
2020. 07. 11. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Július 13-tól érhetők el az agrárium válságkezelő programjának második ütemében lehívható források – közölte szombaton az agrártárca lapunkkal. A Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programból (NÉV Program) az anyajuhágazat szereplői egymilliárd forintos keretösszegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet. A támogatás alapja a 2019. évi termeléshez kötött anyajuhtartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszámon alapul. A támogatás mértéke 1200 forint/állategyed – ismertette Nagy István tárcavezető.

Az anyatehén-ágazat részére ugyancsak egymilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre – részletezte. A támogatás alapja itt is a 2019. évi termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám, mértéke pedig 4000 forint/egyed. A tejhasznú szarvasmarha-ágazat 1,8 milliárd forint támogatási keret terhére – szintén a 2019. évi termeléshez kötött – tejhasznú tehéntartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám alapján vehet igénybe 8500 forintot állategyedként.

Nagy István felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ők egymilliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be támogatási kérelmet a 2020. évre benyújtott kérelemre megállapított méhcsaládszám után. A támogatás mértéke ezer forint méhcsaládonként.

A zöldségnövény termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre. Itt a támogatás alapja a 2019. évi SAPS kérelemben jelölt termeléshez kötött támogatásban igényelt egyes zöldségnövény-terület nagysága. A fűtött növényházas zöldségnövény- és gombaházban történő gombatermesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház teljes területe és a gombaházban található termesztőfelület teljes területe. A támogatás mértéke szántóföldön termesztett zöldségnövény esetén 35 500 forint hektáronként, fűtött növényházas kultúra esetén 500 ezer forint, míg a gombaházak esetében egymillió-ötszázezer forint hektáronként – tájékoztatott a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.