Megújulnak a százéves lillafüredi vagonok

A lillafüredi kisvasút hat mozdonyát, 24 személykocsiját és két tehervagonját újítja fel az utolsó csavarig az üzemeltető Északerdő Zrt. a kormánytól kapott csaknem egymilliárd forintból.

2020. 07. 27. 19:44
null
20200514 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Lillafüreden újraindul a turizmus. Fotó: Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosította a kivitelezővel kötött szerződését az Északerdő Zrt. a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) ügyében, amely jelen esetben a gördülőállomány teljes megújítását tartalmazza. A LÁEV nagyfelújítása kormányzati támogatásból 2018-ban kezdődött, a vasúti pálya és a kiszolgálóépületek, utasforgalmi terek komplex korszerűsítésén túl a kisvasút járműparkjának döntő része is teljesen megújul, illetve új vonatok beszerzésére is sort kerítenek. A rekonstrukció során a járműveket az utolsó csavarig szétszerelik. A személykocsik között a csaknem százéves, muzeális értékű típusoknál törekednek a minél inkább korhű megjelenés helyreállítására, illetve a többi kocsi esetében az utastér átrendezése a praktikusabb használatot hivatott szolgálni. Az első ütemben korszerűsített tíz járművet a projekt hátralevő részében további kocsik és mozdonyok felújítása, illetve építése követi, ezek várhatóan az év végéig elkészülnek.

Mint lapunk beszámolt róla, 2016-ban indította el kisvasútfejlesztési programját a kormány, és ebben tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között. A programban összességében hatmilliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

Az új szerződés szerint a kivitelező Kelet-út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. nettó 908,95 millió forintért két M 041 típusú, két C–50 típusú, egy M 041 típusú dízelmozdony és egy hibrid mozdony korszerűsítését, illetve egy M 041 típusú dízelmozdony teljes körű, főműhelyi szintű felújítását végzi el. A feladat részét képezi 24 különféle személykocsi felújítása, köztük négy Bax sor nagy zárt, négy MÁV-típusú nagy nyitott, négy Diamand típusú kis nyitott jármű. A LÁÉV flottájában található még két tehervagon is, ezeket ugyancsak rekonstruálják. A módosítás az árat nem, csak az egyes határidőket érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.