Növekszik a légi forgalom

Lassan, de biztosan növekszik a légtér forgalma Magyarország felett, a nyár eleje óta harminc százalékkal több repülőgépet kezeltek a HungaroControl szakemberei. A személyszállításhoz képest kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott a légi teheráru-szállítás.

2020. 07. 24. 10:48
null
Felértékelődött a teherszállítás szerepe Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az előrejelzések továbbra is kimért ütemű visszarendeződést jósolnak az európai légi közlekedésben, az elmúlt másfél hónap látványos eredményeket hozott a HungaroControl által kezelt forgalomban – közölte lapunkkal a szervezet. A koronavírus miatt elrendelt korlátozások hatására áprilisban szinte napok alatt több mint kilencven százalékkal csökkent az európai légi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Ugyanez a tendencia érvényesült a magyar, illetve a HungaroControl által kezelt koszovói magas légtér forgalmában is, ezáltal az irányítók naponta mintegy kétezerrel kevesebb gép biztonságos repülését segítették.

A globális járványhelyzet a légi közlekedésben ugyan soha nem látott visszaesést hozott, ebben az időszakban lényegesen felértékelődött a cargojáratok szerepe, ezzel együtt még hangsúlyosabbá vált a légiforgalmi szolgáltatás jelentősége is. A HungaroControl irányítóinak köszönhetően az egészségügyi védőfelszerelések, gyógyászati segédeszközök, a koronavírustesztek, illetve a gyógyszerszállítmányok így időben és a legnagyobb biztonságban érkezhettek meg Magyarországra.

Felértékelődött a teherszállítás szerepe
Fotó: MTI/Botár Gergely/Kormány.hu

Az áprilisi mélypont után május végétől lassú ütemben, mégis növekedni kezdett a kezelt járatok száma hazai és európai viszonylatban egyaránt. A visszarendeződés júniusban, a járványhelyzet miatt bevezetett intézkedések enyhülése, köztük az utazási korlátozások feloldása következtében vett nagyobb lendületet. Ennek ­megfelelően Magyarország átrepülő forgalma 20, a Koszovó feletti magas légtér gépmozgásai 25, míg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalma 30 százalékpontot meghaladó mértékben nőtt a korábban mért, lesújtó adatokhoz képest.

A légi közlekedés a koronaválság egyik legnagyobb károsultja: a HungaroControl álláspontja szerint az Euró­pai Bizottságnak olyan jogszabályi környezetet kell garantálnia, amely biztosítja a kieső bevételek megtérítését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.