Összefoghatnak a kistermelők a sikeresebb értékesítésért

Integrációs szervezetek segítik az eladást az agráriumban.

2020. 07. 02. 10:38
NAGY Istvn
Budapest, 2019. oktber 29. Nagy Istvn agrrminiszter a meghallgatsn a parlament mezgazdasgi bizottsgnak lsn az Orszggyls Irodahzban 2019. oktber 29-n. MTI/Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új integrációs forma bevezetésével erősítené a termelők érdekérvényesítő képességét az Agrárminisztérium. A tárca ezentúl elismeri azokat a termelői integrációs szervezeteket (TISZ), amelyek akkora tagsággal és termelési volumennel rendelkeznek, hogy eredményesen léphetnek fel a piaci alkufolyamatokban.

– A legtöbb hazai termelő kicsi, a gazdaságok a termékeiket legtöbbször jóval jelentősebb piaci súllyal rendelkező vállalkozások számára önállóan értékesítik. Ez a méretbeli különbség gyakran egyoldalú kiszolgáltatottságot jelent a gazdák számára – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. Az integrációs szervezet azonban anélkül tárgyalhat a kereskedőkkel vagy feldolgozókkal a termékek közös értékesítéséről vagy az egységes árról, hogy az egyes termelők áruja a szervezet tulajdonába kerülne. Az államilag elismert közösség ráadásul felmentést kap egyes uniós szinten szabályozott versenyjogi előírások alól.

A TISZ ezenfelül segítséget nyújthat tagjainak a megtermelt áruk közös szállításában, tárolásában, raktározásában, de akár az ehhez kapcsolódó marketingben, minőségbiztosításban és informatikában is. A tárcavezető szerint minden olyan, legalább tíz tagból álló szervezet megszerezheti az állami elismerést, amely egy adott régió termelésének legalább egy százalékát adja. A szakmai szervezetek bevonásával kialakított elismerési feltételek figyelembe veszik az egyes ágazatok sajátosságait is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.