időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Összefoghatnak a kistermelők a sikeresebb értékesítésért

Köpöncei Csilla
2020.07.02. 10:38
Összefoghatnak a kistermelők a sikeresebb értékesítésért

Új integrációs forma bevezetésével erősítené a termelők érdekérvényesítő képességét az Agrárminisztérium. A tárca ezentúl elismeri azokat a termelői integrációs szervezeteket (TISZ), amelyek akkora tagsággal és termelési volumennel rendelkeznek, hogy eredményesen léphetnek fel a piaci alkufolyamatokban.

– A legtöbb hazai termelő kicsi, a gazdaságok a termékeiket legtöbbször jóval jelentősebb piaci súllyal rendelkező vállalkozások számára önállóan értékesítik. Ez a méretbeli különbség gyakran egyoldalú kiszolgáltatottságot jelent a gazdák számára – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. Az integrációs szervezet azonban anélkül tárgyalhat a kereskedőkkel vagy feldolgozókkal a termékek közös értékesítéséről vagy az egységes árról, hogy az egyes termelők áruja a szervezet tulajdonába kerülne. Az államilag elismert közösség ráadásul felmentést kap egyes uniós szinten szabályozott versenyjogi előírások alól.

A TISZ ezenfelül segítséget nyújthat tagjainak a megtermelt áruk közös szállításában, tárolásában, raktározásában, de akár az ehhez kapcsolódó marketingben, minőségbiztosításban és informatikában is. A tárcavezető szerint minden olyan, legalább tíz tagból álló szervezet megszerezheti az állami elismerést, amely egy adott régió termelésének legalább egy százalékát adja. A szakmai szervezetek bevonásával kialakított elismerési feltételek figyelembe veszik az egyes ágazatok sajátosságait is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.