időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Csak az őszre várnak jegybanki beavatkozást

Magyar Nemzet
2020.08.24. 09:27
Csak az őszre várnak jegybanki beavatkozást

A holnapi kamatdöntő ülésen nem várható jelentős változás. A szeptemberi frissített előrejelzés nyomán a nem konvencionális hitel-, illetve kötvényprogramokkal támogathatja a gazdaságot az MNB. A Magyar Nemzeti Bank nem változtat a kamatszinteken a Monetáris Tanács holnapi ülésén, az év végén 0,6 százalék lehet az alapkamat – nyilatkozták egyöntetűen a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szerint ugyan a laza monetáris kondíciók fenntartása kérdésessé vált az inflációs folyamatok alapján, ám augusztusban még kivárhat a jegybank, és leghamarabb a szeptemberi ülésen várható érdemi lépés.

Augusztusban nem várnak lényeges változást az elemzők
Fotó: Kurucz Árpád

Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője felhívta a figyelmet: az MNB korábban leszögezte, hogy a rövid oldali hozamoknak biztonságos távolságban kell lenniük a nullához közeli tartománytól. Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a külső környezet támogatja az MNB laza monetáris politikájának fenntartását. Az amerikai kamatok a 2008-as szintre süllyedtek, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjaikkal jelentős pénzt nyomnak a gazdaságba. A régiós jegybankok szintén a monetáris lazítás útjára léptek. Kuti Ákos ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a fogyasztói árak jelentősen emelkedtek, a maginfláció 90 havi csúcsra nőtt, ami a monetáris lazítás ellen hat.

Jelenleg kicsi az esélye a nem konvencionális eszköztár bevetésének, ám a forintárfolyam elmúlt napokban látott tartós gyengesége beavatkozáshoz vezethet – hívta fel a figyelmet Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője.

 

Szerinte a kommunikáció alapvetően nem változik, de az MNB hangsúlyozhatja az árstabilitás iránti elköteleződését a Monetáris Tanács ülése után kiadott közleményben. Regős Gábor szerint a 4,5 százalékos maginflációs adatra reagálhat az MNB, sőt utalásokat is tehetnek a később várható lépésekre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.