Csak az őszre várnak jegybanki beavatkozást

Nem számítanak jelentős kamatváltozásra az elemzők, augusztus a kivárásról szól majd.

Magyar Nemzet
2020. 08. 24. 9:27
null
Augusztusban nem várnak lényeges változást az elemzők Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holnapi kamatdöntő ülésen nem várható jelentős változás. A szeptemberi frissített előrejelzés nyomán a nem konvencionális hitel-, illetve kötvényprogramokkal támogathatja a gazdaságot az MNB. A Magyar Nemzeti Bank nem változtat a kamatszinteken a Monetáris Tanács holnapi ülésén, az év végén 0,6 százalék lehet az alapkamat – nyilatkozták egyöntetűen a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szerint ugyan a laza monetáris kondíciók fenntartása kérdésessé vált az inflációs folyamatok alapján, ám augusztusban még kivárhat a jegybank, és leghamarabb a szeptemberi ülésen várható érdemi lépés.

Augusztusban nem várnak lényeges változást az elemzők
Fotó: Kurucz Árpád

Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője felhívta a figyelmet: az MNB korábban leszögezte, hogy a rövid oldali hozamoknak biztonságos távolságban kell lenniük a nullához közeli tartománytól. Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a külső környezet támogatja az MNB laza monetáris politikájának fenntartását. Az amerikai kamatok a 2008-as szintre süllyedtek, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjaikkal jelentős pénzt nyomnak a gazdaságba. A régiós jegybankok szintén a monetáris lazítás útjára léptek. Kuti Ákos ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a fogyasztói árak jelentősen emelkedtek, a maginfláció 90 havi csúcsra nőtt, ami a monetáris lazítás ellen hat.

Jelenleg kicsi az esélye a nem konvencionális eszköztár bevetésének, ám a forintárfolyam elmúlt napokban látott tartós gyengesége beavatkozáshoz vezethet – hívta fel a figyelmet Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője.

 

Szerinte a kommunikáció alapvetően nem változik, de az MNB hangsúlyozhatja az árstabilitás iránti elköteleződését a Monetáris Tanács ülése után kiadott közleményben. Regős Gábor szerint a 4,5 százalékos maginflációs adatra reagálhat az MNB, sőt utalásokat is tehetnek a később várható lépésekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.