Fejlesztést tervez a legtöbb gazdálkodó

Munkatársunktól
2020. 08. 14. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csökkentette a gazdák beruházási kedvét a koronavírus-járvány. A Budapest Bank legfrisebb agrárindexe szerint a termelők 37 százaléka terveinek megfelelően folytatja a beruházásokat, 22 százalékuk pedig még többet költene korszerűsítésre és a termelés növelésére, mint egy évvel korábban. Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője elmondta: a magyar agrárszektor kifejezetten válságállónak bizonyult a Covid-járvány idején is, hiszen az agrárvállalkozók továbbra is fejlődni akarnak, egyre nyitottabbak a modern technológiákra és a jövőben is növelni szeretnék beruházásaikat.

A fejlesztések megvalósítását a kedvező finanszírozási környezet is ösztönzi. A beruházások 31 százalékát banki hitel vagy pénzügyi lízing segítségével fizetik ki a termelők, ami az elmúlt évek legmagasabb értéke. A Széchenyi-kártya program beruházási-, és munkahelymegtartó hiteleit minden harmadik agrárvállalkozó ismeri, 20 százalékuk már igényelte is. A pénzintézetnél óriási érdeklődést tapasztaltak, már több mint 3 milliárd forintnyi hitellel segítették a kisebb vállalkozókat. A kifejezetten a mezőgazdasági kisvállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi-kártya program keretében pedig már több mint egymilliárd forintnyi kamatmentes kölcsön került a szektorba. A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá konstrukciója szintén népszerű a hazai gazdák körében, a Budapest Banknál az összes NHP szerződés több mint fele, vagyis a július végi adatok szerint közel 14 milliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar agráriumban hasznosul.

A megkérdezett gazdálkodók több mint kilencven százaléka szerint a koronavírus-járvány alatti gyors kormányzati intézkedések, például az adminisztrációs terhek csökkentése vagy a különböző adó- és közterhek átmeneti elengedése segítségükre volt a stabilitásuk megőrzésében, kétharmaduk pedig a munkahelymegtartást támogató részleges munkabér-átvállalás jelentőségét is kiemelte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.