időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Hazai innovációval a járvány egészségügyi és gazdasági hatásai ellen

Magyar Nemzet
2020.08.27. 17:09

A magyar tudóstársadalom körében rendelkezésre álló ismeretanyag és tudásbázis, a létrejött kutatói, egyetemi és vállalati együttműködések – kormányzati támogatással – március óta segítik Magyarországot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ennek részeként 25 kutatás-fejlesztési projekt támogatását biztosítja, amelyek a magyar kutatói élvonal szaktudására építve mérséklik a járvány egészségügyi és gazdasági kockázatait. A fejlesztők képviselői Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezetésével online ülésen tekintették át az elért eredményeket.

A beszámolók alapján a feladatokra első körben tavasszal elkülönített hárommilliárd forintból támogatott projektek megvalósítása a tervek szerint halad. Ezek között megtalálhatók a vírus terjedését vizsgáló, az operatív törzs döntéseit megalapozó mérések, a védekezést segítő eszközfejlesztések, a betegek felépülését támogató kutatások, fejlesztések is. Több projektnél a terápiás módszerek széles körű felhasználását megelőző klinikai vizsgálatok zajlanak. A szakemberek munkájának eredményeként hamarosan megindulhat a hazai fejlesztésű és szervizelésű, klinikailag tesztelt lélegeztető eszközök magyarországi sorozatgyártása is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felidézte, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a közelmúltban meghirdetett felhívás hétmilliárd forint keretösszeggel támogatja a népegészségügyi szempontból jelentős kockázatú megbetegedések korai diagnózisát és terápiáját segítő kutatás-fejlesztési projekteket. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy egészséggazdasági beruházásokra további két pályázatban összesen 85 milliárd forintot biztosít a kormány.

Az innovációs tárca a közeljövőben teszi közzé a vállalati fehér könyvet, amely tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat a hazai cégeknek az őszi-téli időszakra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.