Az ingázók nem maradnak le a munkáról

A főszabály szerint nem magyar állampolgár nem léphet be az országba szeptembertől, kivéve, ha tartózkodási engedélye van.

2020. 08. 30. 21:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Visszaáll holnaptól az ideiglenes határellenőrzés” – tartalmazza a legfrissebb Magyar Közlöny a vonatkozó kormányrendeletet, amely mellett az utazási korlátozásokról szóló döntés részletes szabályozása is olvasható. Ez tisztázza a bejelentés óta legtöbbeknek gondot okozó ingázás kérdését is, vagyis arra az esetre is meghatároz korlátokat, amikor egy magyar állampolgár a határon túlra jár át dolgozni, illetve külföldiek járnak át Magyarországra. A kormányrendelet szerint a külügyminiszter által meghatározott szomszédos országokból azok, akik harminc kilométeren belüli távolságban laknak a határtól, korlátozás nélkül térhetnek haza, feltéve, ha a külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát, és ott sem mentek messzebbre a határtól harminc kilométerre eső sávból. Vagyis azoknak, akik jellemzően ingázók, és például munkavégzés vagy tanulás, szolgáltatás céljából járnak át a szomszédba, nem kell attól tartani, hogy szeptember elsejétől nem tudnak majd átjárni, vagy karanténban kell tölteniük a hazatérés utáni időt.

A főszabály szerint nem magyar állampolgár nem léphet be az országba szeptembertől, kivéve, ha állandó vagy kilencven napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ebben az esetben a családtagjai is beléphetnek), illetve ha a teherforgalomban érintett szállítmányozó, vagy hivatalos látogatásra érkezik, valamint külön engedéllyel beléptethető az, aki családi eseményre, esküvőre, temetésre jön, vagy hazánkban zajló peres ügyben jár el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.