A zöldáram-termelés csak nagyerőművek mellett nőhet nagyobbra

Új, hagyományos alapú nagyerőművek belépését várja a villamosenergetikai rendszerirányító. A pluszkapacitásra a megújulók térnyerése miatt van szükség a Mavir vezérigazgatója szerint.

2020. 09. 16. 16:28
null
Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente akár 150 megawatt (MW) új napelemes kapacitás üzembe helyezésével, akár száz-százötven csatlakozással számol a következő esztendőkben a magyar villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító, a Mavir Zrt., ezért hálózati átalakításokra, fejlesztésekre van szükség a társaság vezérigazgatója szerint.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Biczók András a Napi.hu Hungarian Energy Investors Forum 2020 online konferenciáján arról is beszélt, hogy miután a napelemes kapacitások csatlakozási kérelmeit egyesével kell elbírálni, ezért az informatikai infrastruktúra is nagyobb leterheltség alatt lesz, hiszen egyetlen csatlakozási kérelem kielemzése (műszaki, véleményezési, informatikai és hálózati szimulációs feladatok elvégzése) száz munkaórába kerül.

A villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító és az elosztótársaságok között pedig új együttműködést kell kidolgozni annak érdekében, hogy a hálózati csatlakozások egységes rendszerben történhessenek.

A Mavir az összehangoláshoz már bekérte az elosztótársaságok javaslatait, hiszen a két fél közötti együttműködés változás alatt áll a megújulók térnyerése miatt.

A módosításnak, vagyis tulajdonképpen a hatékonyság növelésének az egyik oka az, hogy úgy kell garantálni az ellátásbiztonságot, hogy közben a klímapolitikai célok is elérhetők legyenek és a fogyasztói árszint is megfizethető maradjon. A vezérigazgató szerint a megújuló alapú termelők integrálása drága lesz. A többletforrás biztosítása egyfelől az ipari szereplők tarifájának emelésével, valamint pályázati források bevonásával is lehetséges.

A költséghatékonyság a rendszerirányítás és a piacműködtetés terén is kulcsfontosságú, Biczók András szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a megújuló alapú termelők a piacintegráció mentén, vagyis például minél pontosabb menetrendtartással lépjenek a rendszerbe.

(Ez azért jelent nehézséget, mert ezeknél az egységeknél az időjárás határozza meg a termelést, amit ennélfogva nem egyszerű pontosan előre jelezni.) Ezt hivatott könnyíteni a villamosenergia-piacok közötti összeköttetések további szaporítása, hiszen minél likvidebb egy piac, annál rövidebb a kereskedési idő a nagykereskedelmi áramtermékekben, és annál kiszámíthatóbb az időjárásfüggők működése. Kulcskérdés az is, hogy a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartását szolgáló kiegyenlítő energia piaca a valós idejű működéshez közelítsen, szintén európai szintű integráció mentén.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A megújulók egyenetlen betáplálása miatt lényeges a nagy, hagyományos erőművek fenntartása, illetve – a Mavir álláspontja szerint – újabb nagy kapacitások létesítése a tartalékok biztosítása végett.

Emiatt a társaság a következő időszakok tartalékigényének felmérésére és tervezésére fektet nagy hangsúlyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.