Az inflációs célt tekinti a legfontosabbnak a Magyar Nemzeti Bank

Az inflációs cél teljesülését tekinti a legfontosabbnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy fenntartsa az árstabilitást és javítsa a jövedelmek vásárlóértékét – mondta az MNB alelnöke a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülését követően.

Forrás: MTI2020. 09. 22. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online sajtótájékoztatóján Virág Barnabás kifejtette, hogy a járvány különleges helyzetet teremtett, hiszen az elmúlt hónapokban inflációt növelő és mérséklő hatások egyszerre érvényesültek. A korábbi válságokat általában az infláció csökkenése jellemezte, és a tapasztalatok alapján az is szokatlan, hogy a nyári hónapokban az árak jelentősen módosuljanak. Az MNB részletesen vizsgálta az okokat, és megállapította, hogy egyes részpiacokon megugrott a kereslet, a visszafogott külső inflációs környezet ugyanakkor mérsékelheti a belföldi árak emelkedését a következő hónapokban – tette hozzá.

Az MNB feladatának tekinti emellett, hogy forráshoz juttassa a belföldi vállalkozásokat, és hozzájáruljon az állampapírpiac stabilitásához, ezért folytatja és szükség esetén módosítja a programjait – mondta Virág Barnabás.

Hangsúlyozta, hogy az eddigi adatok szerint azok a gazdaságok mérsékelték hatékonyan a visszaesést, amelyek a kieső keresletet állami eszközökkel ellensúlyozták. A fogyasztás és a beruházás ösztönzése mellett szükségesnek nevezte a versenyképességi intézkedéseket is, mivel a válság leküzdésén túl hosszabb távra, a következő évtizedre kell biztosítani a gazdasági felzárkózást. A kialakult helyzetben szükség lesz a gazdaságpolitikai ágak szoros együttműködésére – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.