időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Több ezer milliárd forint értékben van a lakosságnál államkötvény

Forrás: MTI
2020.09.10. 13:12

Folyamatosan emelkedik a lakosság állampapírállománya, már meghaladja a 8700 milliárd forintot – közölte a pénzügyi tárca államtitkára csütörtökön Cegléden a Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontjának átadásán.

Banai Péter Benő elmondta, hogy az állampapírok hozzávetően 30 százalékát a Magyar Államkincstárnál vásárolják az emberek. A kormány törekvése, hogy 2023-ra az államadósság finanszírozásából a lakosság 27 százalékos arányban vegye ki a részét, ami 11 ezermilliárd forintnyi államkötvényt jelent. Az is cél, hogy a Magyar Államkincstárnál vásárolt papírok aránya érje el az 50 százalékot. A vásárlással kapcsolatos szolgáltatás ingyenes, ami növeli a vonzerejét – tette hozzá.

A kedvező kamatozású állampapír iránti fokozódó érdeklődés jelzi, hogy a lakosság bízik a kormányban, biztonságban érzi megtakarításainak elhelyezését – hangsúlyozta az államtitkár. Különösen népszerű a babakötvény, az Államkincstárnál kötvényt vásárló hozzávetően 440 ezer ügyfél közül minden második élt eddig e lehetőséggel. Megemlítette azt is, hogy az ügyfelek kétharmada 50 év feletti.

A lakosság állampapír iránti fokozódó igényeinek kiszolgálására 22 értékesítési iroda működik a megyeszékhelyeken és Budapesten – mondta Banai Péter Benő. Ezeken kívül 56 olyan értékesítési pontból áll a hálózat, amely heti legalább egy alkalommal fogadja az ügyfeleket. A ceglédiek eddig Kecskemétre jártak az államkötvénnyel kapcsolatos ügyeik intézésére, mostantól pedig a város központjában a földhivatal épületében átadott új irodában helyben is elérik a szolgáltatást, egyelőre minden csütörtökön, ahol hét ablaknál várják a munkatársak az ügyfeleket.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Magyar Államkincstár hamarosan Vácott is hasonló értékesítési pontot nyit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.