időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

A fertőtlenítőnek nem az ára, hanem a hatása számít

Munkatársunktól
2020.10.18. 14:53
A fertőtlenítőnek nem az ára, hanem a hatása számít

A kézmosás világnapjára Magyarország legnagyobb kézfertőtlenítőszer-gyártójának szakemberei összeszedtek néhány fontos szempontot a vírusok ellen hatékony kézfertőtlenítés érdekében. Ugyan a járvány első hulláma idején már rengeteg szó esett a kézmosás, fertőtlenítés helyes módjáról, megfigyelték, hogy sokan már a vásárláskor rosszul döntenek, de olyanok is vannak, akik nem megfelelő használattal csökkentik a szerek hatását.

A kézfertőtlenítők használata a hagyományos szappanos kézmosás mellett mára mindennapossá vált – állapítja meg a járvány alatt a kórházakat és iskolákat is ellátó szegedi Florin Zrt. felhívásában.

Alapvető tudnivaló az őszi–téli vírusszezonban is, hogy

a védekezésben segít, ha a kezünket és a gyakran használt felületeket rendszeresen fertőtlenítjük a megfelelő szerrel,

amelyeknek széles választéka alakult ki mostanra, de fontos, hogy jól válasszuk ki a használni kívánt árucikket, illetve, hogy ne térjünk el a csomagoláson szereplő leírás szerinti használattól.

Fotó: Havran Zoltán

Évtizedes gyártói tapasztalataik alapján a szegedi szakemberek azt tanácsolják, hogy még a boltban ellenőrizni kell, hogy a kínált termék alkalmas-e a vírusok elpusztítására, mert nem mindegyik fertőtlenítőszer ilyen. Ne az árat, hanem a címkét figyeljük meg, a bőr- és felületfertőtlenítőkön ugyanis kötelező feltüntetni, hogy milyen kórokozók ellen hatásosak.

Érdemes tudni, hogy a vírusok elleni védekezéshez az a termék a megfelelő, amelyiken szerepeltetik a vírusölő (virucid) hatást. Természetesen az is kedvező, ha a szernek ezen felül baktériumölő (baktericid), gombaölő (fungicid, yeasticid) hatása is van – sorolják a szempontokat. Kitérnek az alkoholtartalmú kéz- és felületfertőtlenítőkre is, amelyek közül a hetven-nyolcvan százalékban etanolt (etil-alkoholt) és/vagy izopropilt tartalmazó szerek bizonyulnak a leghatásosabbnak.

A fertőtlenítő hatású folyékony szappannak más az összetétele, mivel jellemzően nem vagy kisebb mennyiségben tartalmaz alkoholt, de a szakemberek szerint ettől még hatásos a vírus elleni védekezésben.

A Florin szakemberei kiemelik: valamennyi fertőtlenítő terméknél fontos figyelembe venni, hogy mennyi idő alatt hat, mivel alapvető a biztonság szempontjából, hogy ne csak tisztítson, hanem kellően ki tudja fejteni a vírusölő hatást is. Azonban arra is fel kell készülni, hogy a túl gyakori fertőtlenítőhasználat kiszáríthatja a kézbőrt, ami ellen ápoló krémekkel érdemes védekezni – ez a hideg időjárás szintén szárító hatása miatt egyébként is tanácsos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.