időjárás 11°C Dezső 2022. május 23.
logo

Pusztító hatású lehet Karácsony adóemelési ötlete a fővárosban

Jakubász Tamás
2020.10.15. 05:50
Pusztító hatású lehet Karácsony adóemelési ötlete a fővárosban

Cégeket üldözhet el és munkahelyeket szüntethet meg Karácsony Gergely adóemelésről szóló ötlete – véli a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint a megszorításnál jelenleg elképzelni sem lehet rosszabb intézkedést, a hatások pusztítóbbak lehetnek magánál a válságnál is. Az államtitkár úgy véli: ha a főpolgármester mindenáron megszorítást akar, akkor küldje el a több tucat tanácsadóját, amivel egyébként milliárdos összeget spórolhatna meg.

– Képtelen, egyúttal rendkívüli károkkal fenyegető ötlet – így értékelte lapunknak röviden a pénzügyminiszter helyettese a főpolgármester legújabb adóügyi elképzelését. Karácsony Gergely a napokban több fórumon is arról beszélt, hogy úgynevezett újraindítási adót vetne ki bizonyos budapesti vállalkozásokra. A balliberális városvezető elképzelése szerint a pluszterhet azok a gazdasági szereplők fizetnék, amelyek iparűzési adóalapja meghaladja az ötmilliárd forintot. A felvetés heves ellenállást váltott ki a gazdasági érdekképviseleteknél.

A pénzügyminiszter helyettese szerint lenullázhatják az eddigi erőfeszítések kedvező hatását
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tállai András államtitkár lapunknak úgy fogalmazott: már az ötlet megemlítése is nyilvánvalóvá teszi, hogy a főpolgármesternek fogalma sincs a gazdaság működéséről.

– Válság idején az adóterhek növelése, bármilyen általános sarc bevezetése azonnal elvonhatja azt a csekély lehetőséget is, amely adott időszakban a talpon maradáshoz kínálkozik – fogalmazott a miniszterhelyettes, megemlítve, hogy Karácsony elképzelése komoly kártétellel is járhat, a legnagyobb vállalkozások ugyanis nemegyszer a legnagyobb foglalkoztatók is.

– A főpolgármester adóötlete így egyszerre sodorhat veszélybe egyes vállalkozásokat és számolhat fel munkahelyeket. Ezzel pedig oda juthat a főváros, hogy az adóemelés végül nem hoz pluszpénzt, a kívánt mennyiségű adó nem folyik be, sőt akár az addigiak is veszélybe kerülhetnek – magyarázta Tállai András.

A miniszterhelyettes megemlítette, hogy a kérdés ugyan alapvetően fővárosi, vagyis önkormányzati hatáskörbe tartozik, ám a lehetséges súlyos hatások miatt a kormánynak egyáltalán nem mindegy, miként cselekszik Budapest vezetése. – Az állam eddig majdnem ezermilliárd forintot fordított adócsökkentésre és olyan támogatásokra, amelyek a vállalkozások túlélését segíthetik. Rendkívül szerencsétlen helyzet volna, ha a főpolgármester elkapkodott, minden szakmai alapot nélkülöző adóváltoztatással lenullázná az eddigi ráfordítások, erőfeszítések kedvező hatását, ezzel kétségessé tenné az ország legerősebb gazdasági térségének, a fővárosnak a közeljövőjét – fogalmazott az államtitkár. Úgy folytatta: ha a Városházának pénzre van szüksége, adóemelés helyett menessze a több tucat főpolgármesteri tanácsadót.

– Ha csak ilyen, a gazdasági szükségszerűségeknek teljességgel ellentmondó javaslatokra futja negyven embertől, akkor valóban semmi szükség rájuk –vélekedett a miniszterhelyettes, majd hozzátette, hogy az elmúlt időszakban felvett állítólagos szakemberek elküldésével egyébként szép summára, milliárdos összegre tehetne szert a főváros.

Az államtitkár úgy összegzett: ha a főpolgármester mindenáron ragaszkodik a megszorításhoz, kezdje a jelek szerint semmilyen hasznot nem hajtó tanácsadóin, de mindenképpen hagyja működni a főváros gazdasági szereplőit.