A kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől mind az otthoni pálinkafőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet – mondta az államtitkár.
A pálinkakészítés szabadsága régi múltra tekint vissza, a kormány emiatt küzdött az adómentességéért, annak ellenére, hogy 2016-ban a párlatadójegy bevezetésével a lehető legenyhébb szabályokat harcolta ki – fogalmazott.
Az adóhivatal adatai arról árulkodnak, hogy még a jelenlegi szabályok mellett is, amikor 700 forintot kell fizetni egy liter párlat után, van igény a házi pálinkára. Jelenleg mintegy 27 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020. január 1-je és október 8-a között 69 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők – ismertette Tállai András.
Nyáron került pont a pálinka-szabadságharc végére, amikor az unió döntéshozó szervezete módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik – évente maximum 50 liter gyümölcsszeszig – a párlatfőzést – emlékeztetett az államtitkár.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
A kormány úgy döntött, hogy a kedvező szabályokat már 2021. január 1-jétől alkalmazza, vagyis jövőre már nem lesz szükség párlatadójegyre, illetve az ehhez kapcsolódó közteher megfizetésére sem – jegyezte meg Tállai András.
A jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják – ismertette az új szabályokat Tállai András.
A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, de a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét, és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is. Az otthoni főzés szabályainak betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd – tette hozzá.
A lehullott gyümölcsök felhasználásának évszázados szokása is tovább élhet azzal, hogy újra adómentes lehet a bérfőzés Magyarországon a korábbi kedvezményes mennyiségig – húzta alá Tállai András. 2020. október 8-ig – a koronavírus-járvány ellenére – jelentős, 947 ezer hektoliterfok volt a bérfőzött pálinka mennyisége. Ez csaknem 1,9 millió liter 50 százalékos párlatnak felel meg – magyarázta az államtitkár.