Egyre több versenyképességi elvárás teljesül

A Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi csomagjában szereplő javaslatok már több mint kétharmadánál következett be előrelépés, a teljes versenyképességi fordulathoz azonban további átfogó reformokra van szükség. A javaslatok eddig a legnagyobb mértékben a kis- és közepes vállalkozói szektor, a pénzügyi közvetítőrendszer, valamint az állami hatékonyság fejlődését segítették.

Horváth Éva
2020. 11. 25. 17:50
null
kutatás K+F Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második alkalommal publikálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Versenyképességi tükör kiadványt, amelyben minden ősszel értékelik Magyarország helyzetét és előrelépését a 2019 februárjában bemutatott, 330 pontos Versenyképességi programban megfogalmazott javaslatok alapján. A legutóbbi, tavaly őszi 22 százalékhoz képest idén novemberben már 34 százalékban teljesültek az elvárások, ami 12 százalékpontos növekedés – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a szerdai online sajtótájékoztatón. Majd Szalai Ákos azonnal hozzátette:

hazánk versenyképességének további erősítése a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése idején kiemelt fontosságú.

A jegybanki szakember elmondta, hogy a Versenyképességi program alapján 12 terület vizsgálnak rendszeresen, amelyek mindegyike jelentős növekedési tartalékokat rejt. Ezek közül Szalai Ákos a munkaerőpiacot, a kutatás-fejlesztést és a humán tőke minőségét érintő javaslatokat említette külön. A javaslatok eddig a legnagyobb mértékben a kis és közepes vállalkozói (kkv) szektor, a pénzügyi közvetítőrendszer, valamint az állami hatékonyság fejlődését segítették.

A versenyképesség fejlesztésében jelentős növekedési tartalékokat rejt a kutatás-fejlesztés (k+) területe is
Fotó: Teknős Miklós

A főosztályvezető a pénzügyi rendszer fejlődésében mérföldkőnek nevezte a jegybank által 2020 márciusában elindított azonnali fizetési rendszert, ami egyben a szektor további digitalizációs folyamatainak is stabil alapot biztosít. A hazai kkv-k termelékenységét és digitalizációját javíthatja a beruházások gyorsabb leírhatósága a társasági adóból, valamint a Mesterséges Intelligencia és Nemzeti Digitalizációs stratégiák végrehajtása. A szociális hozzájárulási adó csökkentése tovább mérsékelte a munkát terhelő adóterheket 2020. július 1-től. A kormány által 2020 őszén, az Otthonteremtési programban meghirdetett ingatlanvásárlást- és felújítást támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak a jegybank hasonló célú javaslatainak megvalósulásához. A zöldebb gazdaságra való átállást a 2020 elején bemutatott Nemzeti Energiastratégia és az arra épülő Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtása szavatolhatja. Továbbá folytatódott az állami adminisztráció hatékonyságának javítása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.