Fokozatos szigort hoz a brexit, ami januártól mindenkit érint

Jövőre jönnek az új vámszabályok és a határellenőrzés, áprilisban, majd júliusban is szigorítanak a britek.

Magyar Nemzet
2020. 11. 21. 9:54
null
Bármit is hozzanak a brexit egyeztetések az EU és Nagy-Britannia között, januártól már élnek a vámszabályok Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexit és a britek kilépésével összefüggő döntések érdemben alakítják át az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelmet. A szigorítások januártól fokozatosan lépnek életbe, ugyanakkor a britekkel folytatott jövőbeni kereskedésre már most fel kell készülniük az agrárium hazai szereplőinek is.

Bármit is hozzanak a brexit egyeztetések az EU és Nagy-Britannia között, januártól már élnek a vámszabályok
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a brit külügyminiszté­rium tájékoztatása alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a határellenőrzést, a vámszabályokat, valamint az importot és az exportot érintő szigorításokat az Európai Unió és Nagy-Britannia között zajló tárgyalások eredményeitől függetlenül jövő januártól vezetik be.

Az átmeneti időszak júliusig tart, de már áprilistól szigorodnak a kereskedelmet érdemben befolyásoló új követelmények.

Az egyik legfontosabb változás, hogy mind az exporthoz, mind az importhoz szükségük lesz a termelőknek is az Egyesült Királyság által kibocsátott úgynevezett EORI, vagyis vámazonosító számra. Az importra vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok követelményeitől az átmeneti, június 30-ig tartó időszakban tekintenek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.