időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csúcson a magyar gazdaság: meglepte az elemzőket a 6,5 százalékos GDP-növekedés

Időt kérhetnek jövőre a kereskedők

Horváth Éva
2020.11.24. 06:05
Időt kérhetnek jövőre a kereskedők

Már csak egy bő hónapja van a mintegy hatvanezer hazai kereskedőnek felkészülni arra, hogy a vevőinek jövő év elejétől biztosítsa legalább egyféle elektronikus fizetési forma használatát. Akadnak ugyan jó néhányan, akik még mindig nem állnak készen az új rendszer bevezetésére, ám ha a járvány miatt esetleg a következő időszakban korlátozott nyitvatartásra vagy bezárásra kényszerülnének, érthetően hátrébb sorolódna a januári változások jelentősége.

– Manapság sajnos nem az a legnagyobb gondja a hazai online pénztárgépet használó kereskedőknek, hogy jövő év január 1-jétől hogyan biztosítják majd a vevőiknek az elektronikus fizetés lehetőségét. Sokkal égetőbb kérdés számukra, hogy a közeljövőben lesz-e mit és kinek számlázni, és egyáltalán ki tudnak-e nyitni – hangsúlyozta lapunk kérdésére a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke. Antalffy Gábor kiemelte: a mindennapos bizonytalanság miatt a vállalkozók inkább a túlélésre koncentrálnak, miközben persze igyekeznek a jogszabályi kötelezettségeknek is eleget tenni. Amennyiben azonban a járvány alakulása miatt esetleg a következő időszakban a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitvatartásra vagy bezárásra kényszerülnének, testületileg kezdeményezni fogják a január 1-jei határidő módosítását – húzta alá.

A készpénzkímélő, digitális megoldások között a leggyakrabban a bankkártyát használják a vásárlók
Fotó: Bach Máté

A jelentős mennyiségű hazai forgalomban lévő készpénz visszaszorítását és az online pénztárgépekhez kapcsolódó fizetési forgalom átláthatóságát fokozó kötelező jövő évi fizetési változtatásokra azonban, meglehet, a koronavírus-járvány nélkül sem biztos, hogy felkészülten várakozna az érintett több mint hatvanezer hazai kereskedő. A Banking Technology 2020 november 12-i konferencián Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, szerinte a kereskedők egy részéhez még el sem jutott az információ, hogy biztosítani kell január 1-jétől az elektronikus fizetés lehetőségét. Jóllehet – fűzte hozzá –, a jövő évben ez a helyzet mindenhol megváltozhat, a kereskedők majd eldöntik, számukra melyik az olcsóbb és praktikusabb megoldás. Kozma Zoltán, a Takarékinfo Zrt. vezérigazgatója pedig úgy ítélte meg, hogy akár több mint egy év is eltelhet, mire a kártyával egyenértékű, hasonlóan egyszerű megoldások elterjednek az azonnali fizetésre építve.

A gyakorlatban az elektronikus fizetési megoldás bevezetése elsősorban a POS-terminálok használatát támogatja, hiszen az online pénztárgépet használó boltokban ez az eszköz biztosítja a leggyorsabb és legegyszerűbb fizetési lehetőséget.

Igaz, terminál nélkül, okostelefonnal is fogadhatnak kártyás fizetést a magyar kereskedők. Továbbá reális alternatíva lehet még, ha a kiskereskedő az azonnali fizetésre építve, például QR-kód vagy másodlagos azonosító használatával felel meg a jogszabályi előírásoknak január 1-jétől. A nagy forgalmú boltokban ez persze aligha elégséges, ám ezeken a helyeken valószínűleg már eddig is lehetett bankkártyával fizetni.

Támogatással, terminál telepítése nélkül

A magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat fizetésnél kártyaelfogadásra, így akár terminál igénylése nélkül tehetnek eleget a 2021 első napjától életbe lépő szabályozásnak, amely kötelezővé teszi legalább egyfajta elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online kasszával rendelkező kereskedőknek – közölte a minap a szolgáltatást bevezető Fizetési Pont és a Mastercard. Az androidos telefonon elérhető szolgáltatás, a SoftPos használatához a regisztráció mellett NFC-chippel ellátott okostelefon szükséges. A szoftver igénybevételéhez nyolcvanezer forint vissza nem térítendő állami támogatás is jár, amúgy a technológia nem is drágább, mint egy hagyományos POS-terminál használata.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.