időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Most kell leadni az EU-n kívüli megrendeléseket

Munkatársunktól
2020.11.02. 06:20
Most kell leadni az EU-n kívüli megrendeléseket

Ha a karácsonyra szánt ajándékot távoli országban működő web­áruházban találjuk meg, érdemes még november elején leadni a megrendelést, mivel a logisztika miatt így van esély arra, hogy az áru megérkezik a fa alá.

A járvány hatására jelentősen nőttek a nemzetközi szállítmányozási díjak: jóval kevesebb az e célra szánt légi járat, a hajós kapacitás pedig véges, ezért feltörekvőben a vonatos áruszállítás, bár annak a költségei a legmagasabbak. A folyamatban lévő piaci változások azt jelentik, hogy az Európai Unión kívülről érkező termékeket az ünnepi szezonban akár többhetes csúszással kaphatják kézhez a megrendelők.

Fokozódik a csomagforgalom, aki későn kapcsol, lemaradhat Fotó: Bach Máté

– Időben kell cselekedniük azoknak, akik karácsonyra például Kínából szeretnének ajándékokat rendelni. Ha ugyanis a szállítási kapacitás eléri a maximumát, akkor a lakossági csomagokat hátrébb fogják sorolni, emiatt lehet, hogy sokan nem tudják majd a fa alá tenni december végén azt, amit eredetileg kigondoltak – hívta fel a figyelmet Sas Gábor, a Rosas Kft. logisztikai igazgatója. Javaslata szerint a vevők november ­elejéig igyekezzenek leadni a rendeléseket, úgy van rá esély, hogy az ünnepekre megérkezik a kívánt ajándék.

Hosszú utat tesz meg a termék, mire a karácsonyfa alá kerül Fotó: Mirkó István

A szállítmányozási szakember szerint a karácsony miatt mostantól egyre élénkül a szállítmányozási forgalom, a várakozási idő pedig folyamatosan hosszabbodik. Mint mondta, már most is akad rá példa, hogy napokat kell várni, mire a termékeket fel tudják tenni a repülőkre, a vonatokra vagy a hajókra.

Ha többször üres kézzel jön a postás, már csak a reklamáció marad
Fotó: Bach Máté

A Magyar Posta szeptember végén figyelmeztetett: a távol-keleti országokból érkező áruk szállítási ideje nyolc hét is lehet, ami elhúzódhat az év végén a járvány miatti logisztikai akadályoktól. Az EU-ból jellemzően egy-két hét alatt megérkeznek a küldemények, de minden esetben érdemes nyomon követéssel kérni a csomagot, így naprakészen lekérdezhető a holléte.

Bár olcsóbb, de nem érdemes levélként feladatni a küldeményt, mivel ezeket a szabály szerint a postaládába kell helyezniük a kézbesítőknek, ami az öt centiméternél vastagabb borítékok esetében lehetetlen.

Ha túl vastag a csomag, csak a postán lehet átvenni, nem hozzák házhoz Fotó: Bach Máté

Vagyis nem árt észben tartani, hogy az árut tartalmazó, levélként feladott küldemény az alakja miatt gyakran csak a postán vehető át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.